ZUPA KREM Z JARMUŻU, DYNI I KALAREPY

ZUPA KREM Z JARMUŻU, DYNI I KALAREPY
„Kalafiorowa?”, „Brokułowa?” – takie strzały padły ze strony Małżonka po pierwszej łyżce tego kremu. Sama do końca nie wiem czy to dobrze czy źle, że jarmuż pozostał głównie w kolorze zupy. Niemniej krem wyszedł bardzo smaczny. Jego delikatność przełamałam odrobina chili, żeby nie było zbyt nudno. Polecam fanom zup kremów i jarmużowym przemytnikom. Jesień idzie, trzymajmy się zdrowo.

Składniki na 5-6 porcji

  • 1/2 pora (od białej części)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy lub innego ulubionego tłuszczu
  • 6 liści jarmużu (przemrożonego, wtedy traci gorycz)
  • 1 kalarepa
  • 1/2 selera korzeniowego
  • 3 liście lubczyku świeżego lub 1/2 łyżeczki suszonego
  • 1 łyżeczka kozieradki
  • 4 ziela angielskie
  • 2-3 liście laurowe
  • 1 kg dyni
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej (najlepiej wędzonej)
  • sól do smaku
  • dowolna kasza lub ryż (u mnie jęczmienna perłowa),
  • ewentualnie prażona ciecierzyca (a’la groszek ptysiowy),
  • opcjonalnie 3 łyżki puree dyniowego (jak na zdjęciu, dodatkowo wymieszałam go z łyżeczką oleju lnianego) i szczypta papryki słodkiej do posypania
Wykonanie
  1. Dynię pokroić na plastry lub w kostkę (można razem ze skórką) i upiec w 180stC przez 30-40 minut. Zaraz po wyjęciu można przykryć blachę z dynią folią aluminiową lub papierem do pieczenia, żeby zmiękła. Można też wyłączyć wcześniej piekarnik (po 25-30 minutach) i zostawić dynię w zamkniętym piekarniku na ok. 30 minut. Skórkę można ściąć po upieczeniu dyni.
  2. Por pokroić w talarki, a cebulę w kostkę i podsmażyć lekko na tłuszczu. Dodać posiekany czosnek, posiekany jarmuż (jeżeli był zamrożony to można zaraz po wyjęciu go pougniatać i w ten sposób pokruszyć na małe kawałeczki), kalarepę oraz seler pokrojone w kostkę i wszystko wymieszać. Zalać wodą w ilości, która dobrze przykryje warzywa. Dodać lubczyk, kozieradkę, ziele i liść laurowy. Gotować 30 minut i zostawić do lekkiego przestygnięcia.
  3. Wyciągnąć ziele i liście laurowe z wywaru (mi nie udało się znaleźć ziela, ale nie zaważyło to na jakości zupy). Dodać upieczoną dynię bez skórki, sok z cytryny, paprykę i zmiksować na krem. Jeżeli jest za gęsta można dodać wody. Dosolić do smaku i zagotować.
  4. Podawać z kulkami kaszy (nakładałam łyżką do lodów) lub prażoną w piekarniku lub na patelni ciecierzycą. Smacznego.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *