KAPUSTA CZERWONA Z JABŁKAMI, TYMIANKIEM I NUTĄ IMBIRU

KAPUSTA CZERWONA Z JABŁKAMI, TYMIANKIEM I NUTĄ IMBIRU
Klasyka w wersji idealnej. Z zachowaną chrupkością i aromatem. Bez zbędnych dodatków. W roli głównej, a nie jako dodatek. Bo jest tego warta. Polecam.


Składniki na 3-4 porcje

  • mała główka czerwonej kapusty
  • 1 cebula
  • 2 słodkie jabłka
  • 1 łyżka oleju lub masła klarowanego do podsmażenia
  • 1/2 łyżeczki imbiru suszonego
  • garść tymianku świeżego lub 1 łyżeczka suszonego
  • mielone orzechy włoskie lub prażony sezam (po 1 łyżeczce na porcję)
  • sól, pieprz
  • ulubiona kasza lub ryż jako dodatek

Wykonanie

  1. Na ciepły tłuszcz wrzucić posiekaną cebulę, zeszklić.
  2. Kapustę poszatkować (u mnie kawałki są dosyć grube) i wrzucić do cebuli.
  3. Z jabłek wykroić gniazda nasiennie (ja już nie obierałam skórki) i pokroić w kostkę.
  4. Kapustę lekko osolić, wymieszać. Nałożyć na wierzch jabłka, przykryć i dusić ok. 20 minut.
  5. Dodać imbir oraz tymianek. Wymieszać i dusić do pożądanej miękkości kapusty (u mnie ok. 5-8 minut). Na koniec dodać świeżo mielony pieprz.
  6. Pozadawać z kaszą lub ryżem, posypać na talerzu mielonymi orzechami lub prażonym sezamem. Smacznego.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *