KAPUSTA CZERWONA Z JABŁKAMI, TYMIANKIEM I NUTĄ IMBIRU

Klasyka w wersji idealnej. Z zachowaną chrupkością i aromatem. Bez zbędnych dodatków. W roli głównej, a nie jako dodatek. Bo jest tego warta. Polecam.
Składniki na 3-4 porcje
- mała główka czerwonej kapusty
- 1 cebula
- 2 słodkie jabłka
- 1 łyżka oleju lub masła klarowanego do podsmażenia
- 1/2 łyżeczki imbiru suszonego
- garść tymianku świeżego lub 1 łyżeczka suszonego
- mielone orzechy włoskie lub prażony sezam (po 1 łyżeczce na porcję)
- sól, pieprz
- ulubiona kasza lub ryż jako dodatek
Wykonanie
- Na ciepły tłuszcz wrzucić posiekaną cebulę, zeszklić.
- Kapustę poszatkować (u mnie kawałki są dosyć grube) i wrzucić do cebuli.
- Z jabłek wykroić gniazda nasiennie (ja już nie obierałam skórki) i pokroić w kostkę.
- Kapustę lekko osolić, wymieszać. Nałożyć na wierzch jabłka, przykryć i dusić ok. 20 minut.
- Dodać imbir oraz tymianek. Wymieszać i dusić do pożądanej miękkości kapusty (u mnie ok. 5-8 minut). Na koniec dodać świeżo mielony pieprz.
- Pozadawać z kaszą lub ryżem, posypać na talerzu mielonymi orzechami lub prażonym sezamem. Smacznego.