TARTA Z MŁODĄ KAPUSTĄ

TARTA Z MŁODĄ KAPUSTĄ
Młoda kapusta nie tylko zasmażana? Można? Można! Trochę szkoda, że ukochane przez naszych rodaków warzywo jemy na tak nudne sposoby. Przełamujemy to i wprowadzamy kapustę na salony, a co! Podobne przepisy można gdzieniegdzie spotkać, ale u mnie (chyba) nowość – fasola zamiast śmietany. Smacznego!

Składniki na formę o średnicy 30cm
ciasto

  • 300g mąki, u mnie żytnia 850, może być każda inna, choć w przypadku bezglutenowych polecam gryczaną
  • 150g zimnego masła (w wersji bezmlecznej – olej koko lub margaryna wegańska)
  • 1 jajo
  • łyżka zimnej wody
  • 2 szczypty soli

farsz

  • 2 średnie cebule (u mnie czerwona i biała)
  • 500-700g młodej białej kapusty (połowa niedużej głowy)
  • 1 łyżka tłuszczu do smażenia
  • 2 łyżki świeżego cząbru (1 łyżeczka suszonego)
  • 1 łyżka świeżej mięty (można pominąć)
  • 1 szklanka ugotowanej fasoli mung (ok. 1/2 szklanki suchej)
  • 3 jaja
  • sól, pieprz
  • 50-70g sera pecorino romano (może być też parmezan lub inny twardy ser, a wersji bezmlecznej – nic lub płatki drożdżowe lub ser wegański, mogą być też płatki migdałowe)

Wykonanie

  1. Z podanych składników ugniatamy kruche ciasto, którym oblepiamy wnętrze formy. Można też kulkę ciasta włożyć najpierw do lodówki na 15-30 minut, a potem rozwałkować i wyłożyć nim formę. Ja jednak z lenistwa i notorycznego braku czasu wybieram wersję pierwszą. Formę wylepioną lub wyłożoną ciastem wkładamy do lodówki na 30 minut.
  2. Schłodzone ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180stC i pieczemy 15-20 minut (spód można lekko nakłuć).
  3.  Cebule siekamy, chwile podsmażamy na ciepłym tłuszczu, a następnie dodajemy poszatkowaną kapustę i smażymy na wolnym ogniu aż zmięknie. Można ją lekko posolić. Gdy już będzie miękka dodajemy cząber i mięte, pieprzymy i wyłączamy ogień pod patelnią.
  4. Ugotowaną fasolę miksujemy z jajami.
  5. Ser ścieramy na drobnych bądź grubych oczkach.
  6. Na podpieczony spód wykładamy kapustę z cebulą, zalewamy masą fasolowo-jajeczną, posypujemy serem i zapiekamy przez 30 minut.
  7. Świetnie smakuje też na zimno.

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *