SAŁATKA JAGLANA Z TEMPEH I PESTKAMI DYNI

Sałatki jaglane to już mój stały element lunchowy. Są też idealne do zabrania na długi dzień poza domem. Najczęściej są efektem improwizacji tego co mam w lodówce. Najciekawsze staram się oczywiście zachować tutaj.
Składniki na 1 porcję
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (ok. 1/3 szklanki suchej, gotowana na wodzie bez dodatków)
- 20g naturalnego tempeh (może być też tofu), polecam gorąco Merapi Tempeh
- 2 łyżki pestek dyni
- 2 łyżki natki pietruszki
- 1 łyżka oleju lnianego
- 1 łyżeczka sumaka (może być sok z cytryny, sok z ogórków kiszonych)
Wykonanie
- Natkę posiekać, tempeh pokroić w drobną kostkę, pestki uprażyć.
- Wymieszać wszystkie składniki.
- Można zostawić w lodówce do schłodzenia.
- Do przechowywania jaglanych sałatek świetnie sprawdzają się słoiki.
Hej, Twój blog został przeze mnie nominowany do Liebster Blog Award. Jeśli chcesz dołączyć do zabawy zapraszam na mojego bloga – Bibimini smakuje po więcej informacji 🙂