SAŁATKA JAGLANA Z RUKOLĄ

SAŁATKA JAGLANA Z RUKOLĄ
W prostocie jest siła – tylko 3 składniki podstawowe, a taka przyjemność. Idealna propozycja na II śniadanie w pracy lub lekki lunch.


Składniki na 1 porcję

  • 1/3 szklanki suchej kaszy jaglane
  • 2 garści rukoli
  • 1 łyżka nasion słonecznika
  • 1 łyżeczka oleju lnianego (lub innego ulubionego)
  • 1 łyżka soku z cytryny lub soku z ogórków (uwielbiam ten drugi składnik i nic na to nie poradzę)
  • ewentualnie sól i pieprz (ja nie daję)

Wykonanie

  1. Kaszę ugotować na sypko, zostawić do przestudzenia.
  2.  Nasiona słonecznika uprażyć na suchej patelni (do czasu aż zaczną wydzielać przyjemny, orzechowy zapach).
  3. Wymieszać kaszę, uprażone nasiona i rukolę (liście można trochę poszarpać na mniejsze kawałki).
  4. Dodać olej z sokiem (można wcześniej oba wymieszać do emulsji np. w słoiku, ale ja dodaję oddzielnie i też jest fajnie).
  5. Nie zapomnieć zabrać 🙂

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *