SAŁATKA JAGLANA Z RUKOLĄ

W prostocie jest siła – tylko 3 składniki podstawowe, a taka przyjemność. Idealna propozycja na II śniadanie w pracy lub lekki lunch.
Składniki na 1 porcję
- 1/3 szklanki suchej kaszy jaglane
- 2 garści rukoli
- 1 łyżka nasion słonecznika
- 1 łyżeczka oleju lnianego (lub innego ulubionego)
- 1 łyżka soku z cytryny lub soku z ogórków (uwielbiam ten drugi składnik i nic na to nie poradzę)
- ewentualnie sól i pieprz (ja nie daję)
Wykonanie
- Kaszę ugotować na sypko, zostawić do przestudzenia.
- Nasiona słonecznika uprażyć na suchej patelni (do czasu aż zaczną wydzielać przyjemny, orzechowy zapach).
- Wymieszać kaszę, uprażone nasiona i rukolę (liście można trochę poszarpać na mniejsze kawałki).
- Dodać olej z sokiem (można wcześniej oba wymieszać do emulsji np. w słoiku, ale ja dodaję oddzielnie i też jest fajnie).
- Nie zapomnieć zabrać 🙂