GRYCZANO-JAGLANY PLACEK CHLEBOWY

GRYCZANO-JAGLANY PLACEK CHLEBOWY
Ciekawa propozycja nie tylko dla bezglutenowców. Placek nie jest po prostu chlebem, ponieważ zależało mi na wilgotnym miękiszu, który w klasycznym bochenku foremkowym kruszyłby się, a ukrojenie kromki byłoby wyjątkowo trudne. Ta forma pozwala na wykrojenie dowolnej wielkości kawałka i ma na sobie mnóstwo pysznej skórki.


Składniki na dużą blachę*

  • 1 szklanka suchej kaszy jaglanej
  • 2 szklanki mąki gryczanej lub dowolnej innej mąki lub własnej mieszanki (u mnie 1,5 szklanki gryczanej + 1/4 z amarantusa + 1/4 z topinamburu, bardzo lubię też dodać kilka łyżek zmielonej czerwonej soczewicy)
  • 2 łyżki lnu złocistego  (lub siemienia)
  • ok. 2 szklanek ciepłej wody
  • 15-20g drożdży świeżyć (7g suchych)
  • 1 łyżeczka melasy (lub innego słodziwa, można też pominać)
  • 1 łyżeczka soli
  • tłuszcz do wysmarowania dna (masło, smalec, olej)

Wykonanie

  1.  Kaszę jaglaną ugotować na sypko. Ostudzić.
  2. Drożdże rozrobić w 1 szklance ciepłej wody z dodatkiem słodziwa lub łyżki mąki gryczanej (jeżeli nie używacie słodziwa). Odczekać ok. 15 minut (bez słodziwa proces będzie trwał nieco dłużej, proponuje poczekać do 30minut), zaczyn powinien bąbelkować.
  3. Kaszę zblendować na gładko z 1 szklanką ciepłej wody (jeżeli zostaną grudki to nic się nie stanie, ja nie mam mocnego sprzętu i zawsze mam z grudkami).
  4. Do zaczynu dodać zblendowaną kaszę, mąkę, zmielone nasiona lnu oraz sól. Wymieszać porządnie (powinno wyjść gęste, ale lejące) i odstawić na ok. 1h w misce do wyrośnięcia.
  5. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wysmarowanym odrobina tłuszczu i pozostawić na ok. 0,5-1h do ponownego wyrośnięcia.
  6. Placek piec ok. 30 minut w 200stC. Po tym czasie wyjąć, zostawić w blasze do przestygnięcia na ok. 10-20 minut, a następnie wyciągnąć z blachy, odwrócić do góry dnem i zdjąć papier. Zostawić tak do całkowitego przestygnięcia.
  7. Gdy placek jest jeszcze ciepły aromat gryki jest dosyć intensywnie wyczuwalny, ale po ok. 12h jest już bardzo delikatny. Polecam.

* można zrobić większą ilość np. 1,5-2 porcji na blachę, wtedy placek wyjdzie grubszy, ale tak samo dobry 🙂



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *