JAGIELNIK W KAKAOWEJ KRUSZONCE

JAGIELNIK W KAKAOWEJ KRUSZONCE
Jagielnik ma już prawie każdy szanujący się bloger kulinarny. Pora też na Dobre Posiłki. Ja postanowiłam zrobić coś trochę innego. Zainspirowałam się moim ulubiony sernikiem, który robi moja mama. Wyszedł przepyszny, prawie tak dobry jak oryginał, choć masa jaglana jest niestety bardziej zbita co nadaje temu klasykowi nową jakość. Małżonek uznał, że to jego nowy faworyt i żąda cyklu powtórek. Ah, jak bardzo cieszą takie słowa. Inspiracją dla masy jaglanej był jagielnik ze Spiżarni Sikorek. Bardzo polecam.

Składniki na blachę 20x30cm
masa jaglana
  • 1 szklanka suchej kaszy jaglanej
  • 3 szklanki ulubionego mleka (roślinne lub zwierzęce)
  • 2 łyżki masła lub oleju kokosowego
  • 120g nerkowców moczonych przez 2-4h (może być też cała noc), można też użyć 100g śmietanki kokosowej, krowiej kremówki, albo też krowiej, kwaśnej 18%
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki ksylitolu + 2 łyżki cukru trzcinowego nierafinowanego
    (można użyć po prostu 4 łyżek cukru lub innego słodziwa)
  • 100-200g suszonych wiśni (mogą być dowolne inne owoce, skórka pomarańczowa lub orzechy)
kruszonka
  • 200g masła lub oleju kokosowego
  • 350g mąki, u mnie orkiszowa (2/3 typ 650, 1/3 typ 2000), ale fajne kruszonki wychodzą z mąki żytniej, może być też mąka bg – najlepiej nadaje się gryczana
  • 4-6 łyżek kakao lub karobu
  • 3 łyżki ksylitolu + 3 łyżki cukru (można dać po prostu 6 łyżek cukru)
  • 2 łyżki zimnej wody

Wykonanie

  1. Kaszę przygotować do gotowania (ja płuczę w zimnej wodzie, potem zalewam wrzątkiem i ponownie płuczę zimną wodą, ale można zrobić to wg swojego sposobu) i ugotować w mleku z dodatkiem masła lub oleju oraz słodziwa. Ja gotuję 20minut i zostawiam pod przykryciem do ostygnięcia. Najlepiej przygotować ją tego samego dnia, gdyż świeżo ugotowana kasza jest najbardziej podatna na blendowanie.
  2. Zagnieść z masła lub oleju kokosowego, mąki, kakao, 2 łyżek wody i cukru z ksylitolem (lub bez) kruszonkę, uformować wałek i włożyć na min. 30 minut do lodówki.
  3. Nerkowce odcedzić z moczenia, przepłukać i zblendować na gładko.
  4. Połączyć jaglankę z kremem nerkowcowym i sokiem z cytryny i zblendować do połączenia składników. Dodać wiśnie (lub inne bakalie) i dokładnie wymieszać.
  5. Ciasto na kruszonkę wyjąć z lodówki i podzielić na pół. Zatrzeć pierwszą połowę ciasta na grubych oczkach tarki, a następnie równomiernie wysypać nią blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  6. Wyłożyć na spodnią kruszonkę masę jaglaną, a nastęnie przykryć ją drugą połową startego w ten sam sposób ciasta kruszonkowego.
  7. Piec 40 minut w 180stC. Zostawić do wystudzenia na ok. 1h. Smacznego


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *