LEKKI TORCIK KOKOSOWO-KAKAOWY

LEKKI TORCIK KOKOSOWO-KAKAOWY
Z zasady nie robię tortów. Pewnie dlatego, że kojarzą mi się ze słodkim, ciężkim elementem rodzinnych imprez. Jednakże w związku z tym, że Dziewczynka osiągnęła wiek, w którym żąda się tortu ze świeczkami na urodziny to musiałam jakoś podejść do tematu. Przyjęcie było skromne, ale nawet tak mała garstka gości spałaszowała cały tort i nie udało mi się go uwiecznić. Na szczęście repeta spotkała się z radością domowników. Tym razem zrobiłam w formie prostokątnej, która ułatwia porcjowanie, ale biszkopt można też upiec w tortownicy. Ciasto wyszło puszyste i aksamitne, krem piankowy, wręcz „śmietanowy” (jak to określił Małżonek), a zwieńczająca całość polewa jest aksamitna i nieco „lodowa”. Każdy kawałek jest leciutki jak chmurka i nie pozostawia nawet cienia ciężkości w brzuchu. Bardzo polecam.

Składniki na tortownicę o średnicy 24cm lub blachę 20x30cm

biszkopt
  • 5 jaj
  • 1/3 szklanki cukru pudru (zmielony demerera)
  • 2 łyżki kakao (najlepsze nieodtłuszczone, ja użyłam kakao raw)
  • 3/4 szklanki mąki (mniej więcej pół na pół ryżowa i skrobia ziemniaczana)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bg)
krem
  • 175g nerkowców moczonych 4h,
  • 400ml schłodzonego (minimum przez dobę) mleka kokosowego min. 18% tłuszczu*
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 3 – 4 łyżki ksylitolu (lub cukru)

*wieść niesie, że można zrobić ten krem na domowym mleku kokosowym, trzeba tylko zrobić gęściejsze tj. z mniejszą ilością wody :), w zasadzie można zrobić na jakimkolwiek, ale im więcej tłuszczu tym większa kremowość kremu, a im mniej tłuszczu tym więcej wody w tej samej objętości, tak więc przy mniej tłustych mlekach polecam np. zwiększyć ilość nerkowców lub zmniejszyć ilość dodanej wody kokosowej

polewa
  • 100g miękkiego oleju kokosowego (można też użyć lekko ocieplonego np. w kąpieli wodnej masła klarowanego, ale olej kokosowy nada gładszą fakturę polewie)
  • 8 daktyli pokrojonych w krążki i moczonych 12h + woda z moczenia (wody mam być tyle, żeby zakrywała krążki daktylowe, krążki nie muszą być cienkie, wystarczy grubość 5-10mm)
  • 4 łyżki kakao

dodatkowo

  • 3 – 4 łyżki podprażonych wiórków kokosowych
Wykonanie
biszkopt
  1. Włączyć piekarnik na 170stC. Przygotować blachę lub tortownicę i wyłożyć ją papierem do pieczenia.
  2. Wymieszać ze sobą maki, proszek do pieczenia i kakao.
  3. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na pianę. Ciągle ubijając dodawać cukier puder porcjami do uzyskania lśniącej piany. Nie przerywając ubijania dodać żółtka (w miarę możliwości po 1-2 na raz), a następnie dodawać porcjami mąki z proszkiem i kakao do uzyskania jednolitej, puszystej masy.
  4. Wlać ciasto do formy i od razu włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec 30 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i lekko uchylić drzwiczki. Po 5-10 minutach wyjąć i pozostawić do ostudzenia.
  5. Ostudzony biszkopt można wyjąć, przekroić na 2-3 blaty (ja nie mam ani noża ani wprawy do tego, więc zrobiłam 2) i przekładać kremem.

krem

  1. Nerkowce odsączyć po moczeniu i przepłukać.
  2. Wsypać je do miski, dodać soku z cytryny, ksylitolu lub cukru, a także”śmietankę”, która wytworzyła się na powierzchni mleka kokosowego (część wodnistą zostawiamy na razie).
  3. Blendujemy całość dodając po trochu wodnistej części mleka kokosowego. Masa ma wyjść gładka, trochę gęstsza niż śmietana kremówka. Jeżeli osiągnęła ten stan przed dodaniem całej wodnistej części to znaczy, że krem jest już gotowy i nie dodawajcie więcej wody. Krem ma być na tyle gęsty, żeby nie spływał.
  4. Przekładamy kremem blaty. Ja mniej więcej 2/3 kremu nałożyłam na spodni blat a resztę na wierzchni.
  5. Wkładamy na ok. 1h do lodówki, żeby krem stężał.

polewa

  1.  Do daktyli (z wodą z moczenia) dodać kakao i zblednować na gładki mus. Dodać olej kokosowy (lub masło klarowane) i ponownie zblendować.
  2. Od razu nakładać na tort, gdyż olej szybko tężeje i po kilku minutach trudno go już rozsmarować. Posypać jeszcze ciepłymi, podprażonymi wiórkami kokosowymi.
  3. Torcik jest najlepszy następnego dnia z lodówki. Smacznego.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *