KRUCHE GWIAZDKI

Bardzo fajna propozycja dla maluchów. Niby kruche, ale jednak lekko biszkoptowe i mięknące po chwili ciumkania. Słodkie, ale tylko dzięki daktylom. Pierwotnie miały być z lukrem z soku pomarańczowego, ale zabrakło mi trochę dnia i pomarańczy. Miało być też więcej przypraw, ale okazałam się wyjątkowo oszczędna w ich dozowaniu, więc amatorom korzennych smaków polecam podwoić dawkę. Oryginalny przepis pochodzi z Trinity’s Conscious Kitchen i tam autorka użyła oleju kokosowego, tak więc osoby, które nie chcą lub nie mogą używać masła mogą spokojnie je zastąpić. Ciasto wychodzi dosyć tłuste, ale plastyczne, więc można wykrawać z niego różnorodne kształty. Idealny pomysł na świąteczne ciacha.
Składniki na 2 blaszki
- 150g daktyli namoczonych na 8-12h
- 150g masła, masła klarowanego lub oleju kokosowego
- 225g mąki orkiszowej (u mnie typ 650) + garść do podsypywania przy wałkowaniu
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 2/3 łyżeczki cynamonu
- 2 szczypty gałki muszkatołowej
Wykonanie
- Z namoczonych daktyli zlać wodę, a następnie zblendować na papkę. Wodę po moczeniu można wykorzystać dodając do innego ciasta, dosładzając nią kompot lub dać do wypicia szkrabowi w ramach deseru.
- Rozpuścić na małym ogniu masło lub olej kokosowy, a następnie dodać papkę daktylową i dobrze wymieszać. Zostawić do przestygnięcia.
- Dodać mieszaninę daktylowo-tłuszczową do mąki połączonej z przyprawami i wymieszać do uzyskania jednolitego ciasta. Będzie nieco tłuste i lepkie.
- Na gładkiej powierzchni np. silikonowej stolnicy lub gładkim blacie rozwałkować połowę ciasta na ok. 3 mm placek podsypując mąką na spód i na wierzch. Wykrojone kształty przekładać na papier do pieczenia. Z początku masa jest dosyć lepka, ale dzięki dosypywaniu dodatkowej mąki cały proces wałkowania i wykrawania idzie dosyć sprawnie.
- Ciasteczka piec w piekarniku nagrzanym do 180stC przez 12-15 minut. Pozostawić do przestygnięcia na kratce. Przechowywać w puszce lub papierowej torebce. Nie wiem ile wytrzymają, bo u nas nie było ich już na drugi dzień.
Ciasteczka bardzo pyszne. Naprawdę ispirujący Blog!
Fajnie, dziękuję za dobre słowo 🙂