IMBIROWA ZUPA Z WARZYW KORZENIOWYCH Z MAKARONEM MARCHEWKOWYM

IMBIROWA ZUPA Z WARZYW KORZENIOWYCH Z MAKARONEM MARCHEWKOWYM
Pomyśleć, że kiedyś funkcjonowałam bez imbiru w kuchni. To były całkiem niedawne czasy i wtedy mój zupny repertuar ograniczał się do pomidorowej i ogórkowej. W życiu bym nie pomyślała, że już niedługo będę sama komponować dania, które w dodatku są zdrowe. Fajnie tak zaskakiwać samego siebie. Moja dzisiejsza zupa jest sycąca i gęsta dzięki jesiennym warzywom korzeniowym, a imbir dodał jej orzeźwiającego i lekko szczypiącego kopa (warto użyć świeżego). Pieczone wstążki marchewkowe nadały słodyczy i chrupkości. Bardzo polecam.


Składniki na 4 porcje

  • 1 średnia cebula
  • pół pora pokrojonego w plasterki
  • 1 łyżka oliwy lub masła klarowanego + 1 łyżeczka do marchewki
  • ok. 1,6 litra wody
  • liść laurowy
  • 4 ziela angielskie
  • 1 łyżeczka mielonej kozieradki
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • listek lubczyku lub szczypta suszonego
  • 1 łyżeczka cząbru
  • korzeń pietruszki
  • brukiew
  • kalarepa
  • 5 ziemniaków
  • 3cm kawałek imbiru (ok. 1 łyżeczki suszonego)
  • sól, pieprz
  • 2 marchewki

Wykonanie

  1. Posiekaną cebulę oraz pokrojonego w plasterki pora poddusić na oliwie lub maśle.
  2. Dodać pokrojone w kostkę korzenie oraz ziemniaki, wlać wodę, dodać wszystkie przyprawy oprócz imbiru. Gotować do miękkości, czyli ok. 20-30 minut.
  3. Obraną marchewki pokroić wzdłuż obieraczką na cienkie wstążki. Obtoczyć w tłuszczu, a następnie wysypać na blachę wyłożona papierem. Piec w 180stC przez ok. 20-30 minut, mieszając co jakiś czas. Marchewka nie może się przypalić, bo zrobi się gorzka.
  4. Gdy warzywa w zupie są już miękkie wyjąć 2/3 z nich łyżką cedzakową, wyjąć też ziarna ziela oraz liście laurowe. Wywar z resztą warzyw zmiksować na gładko. Dorzucić wyjęte wcześniej warzywa, dodać starty na małych oczkach świeży imbir (lub po prostu dodać suszony) oraz dosolić i dopieprzyć do smaku.
  5. Nakładać na talerze zupę a na wierzch nakładać wstążki marchewkowe. Smacznego.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *