CIASTO BANANOWO-OWSIANE Z ORZECHAMI

CIASTO BANANOWO-OWSIANE Z ORZECHAMI

Inspiracją dla tego ciacha było bananowe od Am mniam. Jest aromatyczne i „mięsiste”. Idealne do popołudniowej kawy, oczywiście zbożowej ;).


Składniki na blachę ok. 30x18cm
ciasto
  • ok. 400g dojrzałych bananów (3-4 sztuki)
  • 300g mąki owsianej (jeśli trzeba to bg)
  • 80g masła klarowanego lub oleju roślinnego (masło lub olej kokosowy muszą być rozpuszczone)
  • 2 łyżki karobu
  • 2 łyżki ksylitolu + 2 łyżki cukru trzcinowego nierafinowanego + 2 łyżki melasy karobowej (można dodać po prostu 5-6 łyżek cukru)
  • 2/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki imbiru lub 1,5cm kawałek świeżego
  • 1/2 łyżeczki startej lub mielonej gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1 jajo lub „jajo” z siemienia tj. 1łyżka siemienia lnianego mielonego + 3 łyżki wody
  • 2/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich

polewa

  • 100g daktyli
  • 2 łyżki masła lub oleju kokosowego
  • 3 łyżki kakao lub karobu

Wykonanie

  1. Włączyć piekarnik na 180stC.
  2. Banany zmiksować ze słodziwem, przyprawami tj. imbirem, gałką i kardamonem oraz jajem (lub „jajem” z siemienia).
  3. Wymieszać w oddzielnej misce mąkę, karob, sodę i proszek do pieczenia. Całość przesiać (ważne!).
  4. Wmieszać przesianą mąkę do masy bananowej.
  5. Dodać płynny tłuszcz i wymieszać. Dodać orzechy i wymieszać już po raz ostatni.
  6. Wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 45 minut lub do suchego patyczka.
  7. Daktyle rozgotować z odrobiną wody przez 15 minut. Trzeba uważać, żeby się nie przypaliły. Można je też moczyć przez 4-12h, a wodę po moczeniu odlać (można, a nawet trzeba ją zużyć, nie wylewać do ścieku!). Miękkie daktyle zmiksować z roztopionym tłuszczem i kakao lub karobem na gładki krem. Nakładać na lekko przestudzone ciasto.
  8. Najlepsze następnego dnia. Smacznego


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *