BARSZCZ UKRAIŃSKI Z JARMUŻEM

BARSZCZ UKRAIŃSKI Z JARMUŻEM
Barszcz ukraiński to smak mojego dzieciństwa i może dlatego tak bardzo lubię go robić. Oczywiście nie robię go dokładnie tak jak moja mama, ale zawsze wychodzi przepyszny i poprawia mi nastrój. Jest pożywny i wzmacniający. Bardzo polecam przygotowanie buraków moja metodą. Ugotowane w skórce i na parze buraki zachowują maksimum swoich składników, a przy tym pozostają chrupiące i pełne smaku. Można też upiec buraki w piecu i też koniecznie w skórce. Piec trzeba pod przykryciem tj. albo w glinianym garnku (tzw. rzymskim) albo pod folią aluminiową (uważać, żeby folia nie dotykała buraków). Większe buraki można przekroić na pół i ułożyć tak, żeby sok z nich nie wyciekał. Czas gotowania na parze i pieczenia będzie podobny tj. ok. 1h dla średniej wielkości buraków. Zapraszam do przepisu.

Składniki na 6-8 porcji

  • 1 szklanka fasoli (biała, pinto, czarne oczko, czerwona lub tzw. z orzełkiem)
  • 1 łyżka masła klarowanego lub dobrego oleju roślinnego
  • 2 cebule
  • ewentualnie 2 łyżki pora w talarkach
  • 2 – 3 marchewki
  • 3 liście jarmużu
  • 5-6 ziemniaków
  • 3-4 ugotowane lub upieczone w skórce buraki
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 ząbki czosnku
  • woda
  • zakwas buraczany (przepis tu) lub sok z kiszonych ogórków (ok. 0,5 litra)
  • sól, pieprz

Wykonanie

  1. Fasolę moczoną przez ok. 12h ugotować w świeżej wodzie do miękkości, a następnie odcedzić.
  2. Cebule posiekać i zeszklić razem z porem na łyżce tłuszczu. Dodać posiekany jarmuż oraz startą na dużych oczkach marchewkę.
  3. Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i zalać wodą ok. 5-10cm ponad warzywa. Dodać ziele angielskie, liście laurowe i odrobinę soli. Gotować ok. 20 minut tj. do czasu aż ziemniaki zrobią się miękkie.
  4. Buraki obrać ze skórki. Połowę zetrzeć na tarce, a resztę pokroić w kostkę i dodać do zupy.
  5. Dodać fasolę, majeranek i zmiażdżony czosnek, uzupełnić wodę do poziomu warzyw i zagotować.
  6. Dodać zakwasu do smaku. My lubimy kwaśny, więc dodaję trochę więcej.Można dodać jeszcze wody do uzyskania pożądanej gęstości zupy.
  7. Jeszcze raz zagotowujemy całość i doprawiamy solą i pieprzem.
  8. Można na talerzu zabielić kwaśną śmietaną. Smacznego.

 



2 thoughts on “BARSZCZ UKRAIŃSKI Z JARMUŻEM”

  • Jarmuż dobrze przemrozić, wtedy traci goryczkę. Ja, po umyciu i usunięciu środkowego nerwu vel grzdyla ;), zbijam liście w kulkę i zamrażam np. w jednorazówce. Gdy jest mi potrzebny wyjmuję, tłukę zamrożoną kulkę i w ten sposób mam jarmuż w malutkich kawałkach pozbawiony goryczy :).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *