TARTA BURACZKOWA

Jedno z moich ulubionych połączeń, czyli buraki z fetą. Istotna rzecz jest jednak taka, żeby była to grecka feta, a nie ser typu feta, bo ten drugi to słona maź przy oryginale. Spód zrobiłam na bazie mąki jęczmiennej i gryczanej, ale w wersji bezglutenowej można zrobić tylko z gryczanej lub dodać owsianej bg bądź ryżowej. W wersji glutenowej mąkę jęczmienną można zastąpić żytnią 700 lub owsianą zwykła. Samo nadzienie też można pozmieniać np. ścierając buraki na tarce o grubych oczkach lub miksując całość na mniej lub bardziej ziarnistą papkę. My lubimy duże, wyraźne kawałki, co widać na zdjęciu.
Składniki na formę 28cm
kruche ciasto:
kruche ciasto:
- 300g mąki (u mnie 150g jęczmiennej, 100g gryczanej i 50g z topinambura)
- 150g masła
- 1 jajo
- łyżka wody
na farsz:
- 4 ugotowane lub upieczone buraki
- 100g fety greckiej
- 1,5 łyżeczka za’taru lub 1 łyżeczki tymianku + pół łyżeczki sezamu (chyba, że wcześniej piekliście buraki z przyprawami to wtedy pomińcie)
- 2-3 jaja
- sól, pieprz
Wykonanie
- Ugnieść wszystkie składniki na ciasto i wylepić nim formę. Wstawić na 15-30 minut do lodówki.
- Jaja rozbełtać z przyprawami, a następnie dodać buraki i fetę pokrojone w kostkę.
- Schłodzone ciasto lekko ponakłuwać widelcem, włożyć do piekarnika nagrzanego do 180stC i podpiec przez ok. 15 minut.
- Na podpieczony spód wyłożyć farsz i zostawić na 25-30 minut w piekarniku.
- Smakuje wspaniale na ciepło jak i na zimno.