TARTA BURACZKOWA

TARTA BURACZKOWA
Jedno z moich ulubionych połączeń, czyli buraki z fetą. Istotna rzecz jest jednak taka, żeby była to grecka feta, a nie ser typu feta, bo ten drugi to słona maź przy oryginale. Spód zrobiłam na bazie mąki jęczmiennej i gryczanej, ale w wersji bezglutenowej można zrobić tylko z gryczanej lub dodać owsianej bg bądź ryżowej. W wersji glutenowej mąkę jęczmienną można zastąpić żytnią 700 lub owsianą zwykła. Samo nadzienie też można pozmieniać np. ścierając buraki na tarce o grubych oczkach lub miksując całość na mniej lub bardziej ziarnistą papkę. My lubimy duże, wyraźne kawałki, co widać na zdjęciu.

Składniki na formę 28cm
kruche ciasto:
  • 300g mąki (u mnie 150g jęczmiennej, 100g gryczanej i 50g z topinambura)
  • 150g masła
  • 1 jajo
  • łyżka wody
na farsz:
  • 4 ugotowane lub upieczone buraki
  • 100g fety greckiej
  • 1,5 łyżeczka za’taru lub 1 łyżeczki tymianku + pół łyżeczki sezamu (chyba, że wcześniej piekliście buraki z przyprawami to wtedy pomińcie)
  • 2-3 jaja
  • sól, pieprz
Wykonanie
  1.  Ugnieść wszystkie składniki na ciasto i wylepić nim formę. Wstawić na 15-30 minut do lodówki.
  2. Jaja rozbełtać z przyprawami, a następnie dodać buraki i fetę pokrojone w kostkę.
  3. Schłodzone ciasto lekko ponakłuwać widelcem, włożyć do piekarnika nagrzanego do 180stC i podpiec przez ok. 15 minut.
  4. Na podpieczony spód wyłożyć farsz i zostawić na 25-30 minut w piekarniku.
  5. Smakuje wspaniale na ciepło jak i na zimno.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *