GĘSTA ZUPA CHRZANOWA

GĘSTA ZUPA CHRZANOWA
Zupa chrzanowa to tradycyjna potrawa wielkanocna regionu łódzkiego, ale hej, kto powiedział, że chrzan je się tylko wczesną wiosną. Chrzan to naturalny antybiotyk. Pomaga w przeziębieniu, zapaleniu zatok, migdałków i oskrzeli. Zwiększa wydzielanie soków trawiennych, wzmaga apetyt, działa moczopędnie i wzmaga pocenie się, co jest szczególnie przydatne w gorączce. Jest tylko podstawowa zasada – żeby zachować jego maksymalne działanie bakteriobójcze trzeba używać świeżo startego korzenia. Kontakt z powietrzem i ciepło obniża to działanie, a tym samym jego ostry smak. Nasza zupa postała od ugotowania do zjedzenia kilka godzin, ba, zostało jej do następnego dnia i dzięki temu właśnie nie była tak ostra, a dodałam zacnej ilości chrzanu. Nam nie zależało na całkowitej mocy chorobobójczej, więc mogliśmy dokonać tej profanacji tym bardziej, że smak miała przewyborny, a poza tym korzeń ma wiele innych dobroci w sobie: dużo witaminy C, prowitaminę A, witaminy z grupy B, dużo potasu, wapń, fosfor, magnez, sód, żelazo, siarkę i mangan. Imponujące prawda? Chyba inaczej będziecie teraz patrzeć na ten świąteczny dodatek. Ja tymczasem zapraszam na pachnącą, pożywną (dzięki kaszy jaglanej) i rozgrzewającą zupę.

Składniki na 4-5 porcji

  • starty korzeń chrzanu 3 łyżki – 1 szklanki (jeżeli chcecie zachować maksimum mocy to dodajcie utarty chrzan zaraz przed podaniem i w minimalnej ilości, jeżeli będzie za „słaba” to zawsze możecie dodać łyżkę więcej, niewykorzystany starty korzeń można przechowywać zalany octem lub sokiem z cytryny, jeden korzeń to ok. 1-1,5 szklanki; można użyć dobrego chrzanu ze słoiczka, tylko bez dodatków!)
  • 2 marchewki
  • 1/2 korzenia pietruszki
  • 1/4 selera
  • 300g ugotowanej kaszy jaglanej (ok. 100-150g suchej)
  • 10 – 8 ziemniaków
  • 3 cebule
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • ok. 100ml kwasu z ogórków
  • 1 łyżeczka kozieradki mielonej
  • 1 łyżka masła/oleju kokosowego/oliwy
  • woda lub bulion
  • sól i pieprz do smaku

ewentualne dodatki

  • szczypiorek
  • grzanki
  • śmietana (dodatkowo złagodzi smak, warto ją dodać dzieciom)
  • jajo
  • wysokiej jakości boczek lub/i kiełbasa dla mięsożernych

Wykonanie

  1. Podduszamy posiekane cebule na łyżce tłuszczu.
  2. Dodajemy obrane i pokrojone w większe kawałki marchew, pietruszkę i seler oraz ziele, liście i kozieradkę. Dodajemy tyle wody lub bulionu, żeby zakryła warzywa i gotujemy ok. 20-30 minut.
  3. Jeżeli chcemy mieć w kremie całe ziemniaki, tak jak ja, to gotujemy je w oddzielnym garnku. Jeżeli chcemy mieć czysty krem to możemy dodać je od razu do reszty warzyw i ugotowac wszystko razem.
  4. Możemy też ugotować kaszę jaglaną razem z warzywami, ale wtedy trzeba dodać więcej wody, bo kasza część wchłonie.
  5. Gdy warzywa są miękkie wyjmujemy ziarna ziela i liście, dodajemy ok. 1/3 ziemniaków z całą wodą, w której się gotowały (jeżeli były gotowane oddzielnie), kaszę (jeżeli była gotowana oddzielnie) oraz sok z ogórków i miksujemy wszystko. Dodajemy tyle wody, żeby gęstość zadowoliła nasze podniebienie.
  6. Dodajemy chrzan i jeszcze raz miksujemy lub po prostu mieszamy. Jeżeli wybraliście opcje z duża ilością korzenia to w tym momencie zupa jest bardzo ostra, może wywołać silne pocenie i lekki ból żołądka, chyba, że należycie do fanów smaków „hot”.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *