CIASTO PODWÓJNIE KORZENNE

CIASTO PODWÓJNIE KORZENNE
Po pierwsze korzeń pietruszki, a po drugie korzenne przyprawy mmm… Delikatne, wilgotne, piernikowe. Po prostu piękna jesień. Przepis wzorowałam na marchewkowym od Harriet Emily.

 

Składniki na tortownicę 24cm
ciasto

  • 2 średnie korzenie pietruszki
  • 1/3 szklanki sparzonych rodzynek (u mnie pół na pół z daktylami, bo zabrakło mi rodzynek, można też dać innych suszonych owoców)
  • garść posiekanych orzechów laskowych lub włoskich (+ klika do dekoracji)
  • 1 szklanka mąki owsianej (w wersji bg oczywiście bez glutenu)
  • 3/4 szklanki mąki jaglanej (zmielona kasza)
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 10g imbiru świeżego lub 1 łyżeczka mielonego
  • 2 łyżki ksylitolu lub cukru nierafinowanego (można też pominąć i dać więcej syropu lub melasy lub więcej bakalii)
  • 2 jaja lub 2 łyżki siemienia lnianego zmieszane z 2-3 łyżkami wody
  • 3/4 szklanki mleka roślinnego
  • 2 łyżki melasy karobowej (lub więcej syropu klonowego lub cukru)
  • 3 łyżki syropu klonowego (lub więcej melasy lub cukru)

polewa

  • 1 szklanka nerkowców moczonych przez min. 2h
  • 4 łyżki wody
  • 2 łyżki oleju kokosowego lub masła klarowanego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szczypta soli

Wykonanie

  1.  Obrane korzenie zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  2. Włączyć piekarnik na 180stC.
  3. Wymieszać wszystkie suche składniki tj. obie mąki, sodę i proszek do pieczenia, kardamon, cynamon, ksylitol lub cukier (i suszony imbir jak używacie zamiast świeżego) w jednej misce, a mokre tj. jaja lub siemię z wodą, mleko, melasę i syrop w drugiej. Następnie połączyć zawartość obu.
  4. Dodać pietruszkę oraz bakalie, a także starty na małych oczkach świeży imbir (jeżeli go używacie).
  5. Wylać ciasto do tortownicy wyłożonej papierem, wstawić do piekarnika i piec ok. 35 minut.
  6. Wystudzić przez ok. 1-2h.
  7. Przygotować polewę miksując ze sobą odsączone nerkowce, wodę, tłuszcz, sok z cytryny, syrop oraz przyprawy. Nałożyć na wystudzone ciasto.
  8. Można jeść od razu lub zostawić w lodówce na kilka godzin do stężenia polewy. Przez ten czas ciasto zdąży też wysycić się aromatem przypraw. Polecam.

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *