ZUPA Z PIECZONEJ DYNI I KALAFIORA, GĘSTA I ROZGRZEWAJĄCA

ZUPA Z PIECZONEJ DYNI I KALAFIORA, GĘSTA I ROZGRZEWAJĄCA
Mimozami jesień się nie zaczęła, bo jak ślicznie kwitły to jeszcze lato za oknem nas pięknie żegnało. Mamy za to mnóstwo kasztanów. Całe parapety. Przyszedł też chłód. Na przewiane uszy i palce nie ma nic lepszego niż gęsta, pożywna i rozgrzewająca zupa. Sezon dyniowy trwa, więc tym razem zaprosiłam do kuchni piżmową w towarzystwie kalafiora. Dla zwiększenia treści dodałam ziemniaków, ale w tej roli świetnie sprawdzi się kasza jaglana np. w postaci małych pulpecików. Trzymajmy się ciepło.

Składniki dla 4-6 osób
  • średni kalafior
  • pół średniej dyni piżmowej (lub innej dowolnej, im bardziej pomarańczowa tym ciemniejszy kolor będzie miała nasza zupa) ok. 1-1,5kg
  • 6 ziemniaków (można pominąć)
  • 1,5l bulionu warzywnego lub wody
  • 1 ząbek czosnku
  • średnia cebula
  • 3 łyżki oleju kokosowego, masła klarowanego lub oliwy (aromat kokosa będzie najlepiej pasował)
  • 1,5 łyżeczki imbiru lub ok. 10cm świeżego korzenia startego na małych oczkach
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1/2 łyżeczki nasion kolendry
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • chilli (u mnie 1/2 łyżeczki)
do przybrania
  • prażone nasiona dyni
  • jogurt, śmietana 18% lub najlepiej śmietanka kokosowa
  • szczypta papryki wędzonej
Wykonanie
  1.  Kalafior pociąć na różyczki, obtoczyć w 1 łyżce roztopionego oleju kokosowego (lub innego tłuszczu) piec przez ok. 40-45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180stC. Po 20 minutach włożyć do kalafiora blaszkę z dynią pokrojona w grubą kostkę i obtoczoną w 1 łyżce roztopionego oleju kokosowego. Dynię piec do końca razem z kalafiorem tj. ok. 20-25 minut.
  2. Jeżeli chcecie przygotować zupe z ziemniakami to ugotujcie pokrojone w kostkę ziemniaki w lekko osolonej wodzie lub bulionie warzywnym. Powinno to zająć od momentu zagotowania ok. 15 minut.
  3. W garnku, w którym będziecie gotować zupę rozpuścicie ostatnią łyżkę oleju kokosowego (lub innego tłuszczu) i podduście chwile posiekaną cebulę i czosnek. Teraz trzeba dodać wszystkie przyprawy i porządnie wymieszać je z cebulą.
  4. Zalewamy wszystko bulionem lub wodą, ale bez ziemniaków (!). Jeżeli je gotowaliśmy to zostawiamy na chwile na sitku. Wrzucamy 2/3 upieczonego kalafiora i dyni, a następnie blendujemy całość na w miarę gładką masę.
  5. Wrzucamy pozostałą część kalafiora i dyni oraz ziemniaki. Zagotowujemy i gotowe.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *