ZUPA POMIDOROWO-SOCZEWICOWA Z DYNIOWYMI WSTĄŻKAMI

Miałam ochotę w końcu zrobić tak modny ostatnio makaron warzywny, ale dysponuję tylko prostymi narzędziami jak np. obieraczka do warzyw. Dzięki niej można z dyni lub z cukinii zrobić ładne wstążki bez większego wysiłku. Z przepisem na zupę nie kombinowałam za bardzo, bo bezapelacyjnie najbardziej mi pasowała zupa z blogu Am mniam, której nazwę lekko zmodyfikowałam z racji moich kosmetycznych zmian. Nie myliłam się. Połączenie wstążek ze słodkiej hokkaido z lekko pikantną, kwaśną pomidorówką wyszło fenomenalnie. Zupełnym przypadkiem dodałam mniej wody niż w oryginalnym przepisie co zintensyfikowało jej smak. Zostawiłam ją taką jaka wyszła, ale myślę, że po zmiksowaniu wyszłaby wspaniała zupa krem, smak dyni byłby lepiej wyeksponowany, a wstążki pięknie zaprezentowane.
Składniki
zupa
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy lub masła klarowanego
- 0,5 kg pomidorów, cała puszka pomidorów lub ok. 400g passaty
- 1 szklanka soczewicy czerwonej
- 1/2 limonki lub 1/4 cytryny
- 1/2 łyżeczki imbiru suszonego
- 1/2 łyżeczki curry
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta chilli
- sól
- 4 szklanki wody
wstążki dyniowe
- 1/4 dyni hokkaido (ok. 300 – 400g)
- 1/2 łyżeczki curry
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy lub masła klarowanego
- 3 – 4 łyżki wiórków kokosowych
- sól
Wykonanie
- Jeżeli używacie pomidorów to należy sparzyć je i obrać ze skórki lub poddusić, a następnie zmiksować i przetrzeć przez sito (wtedy pozbędziemy się też pestek).
- Posiekaną cebulę poddusić na tłuszczu, dodać posiekany czosnek i przyprawy i jeszcze chwilę smażyć.
- Dodać wypłukaną soczewicę, pomidory lub passatę, sok z limonki lub cytryny oraz wodę.
- Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować 20 – 30 minut.
- Obieraczką do warzyw pokroić dynię (razem ze skórką, chyba, że używamy innej dyni to wtedy skórkę trzeba obrać) na wstążki. Ja robiłam to szybko i wyszły różnej wielkości, ale nie miało to dla mnie znaczenia.
- Zmieszać oliwę lub inny tłuszcz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, szczyptą soli i curry, a następnie obtoczyć w tej mieszaninie nasze dyniowe wstążki. Dodać wiórki i podobnie wymieszać.
- Wrzucić dynię na rozgrzaną patelnię, Chwilę podsmażyć, zmniejszyć ogień i dusić do miękkości pod przykryciem, czyli ok. 20 minut. Całość trzeba kilka razy wymieszać na patelni i ewentualnie podlać odrobiną wody, żeby nie przywarło i nie przypaliło się. Możecie też upiec wstążki w 180stC, najlepiej w zamkniętym naczyniu (jeżeli nie macie przykrycia np. do foremki żaroodpornej to można zrobić takie z folii aluminiowej).
- Gotowe wstążki nałożyć na środek gotowej zupy. Smacznego.
Zupa jest genialna, a zapach rozchodzący się po mieszkaniu podczas gotowania obłędny! 🙂
Pyszna!!!