ZUPA POMIDOROWO-SOCZEWICOWA Z DYNIOWYMI WSTĄŻKAMI

ZUPA POMIDOROWO-SOCZEWICOWA Z DYNIOWYMI WSTĄŻKAMI
Miałam ochotę w końcu zrobić tak modny ostatnio makaron warzywny, ale dysponuję tylko prostymi narzędziami jak np. obieraczka do warzyw. Dzięki niej można z dyni lub z cukinii zrobić ładne wstążki bez większego wysiłku. Z przepisem na zupę nie kombinowałam za bardzo, bo bezapelacyjnie najbardziej mi pasowała zupa z blogu Am mniam, której nazwę lekko zmodyfikowałam z racji moich kosmetycznych zmian. Nie myliłam się. Połączenie wstążek ze słodkiej hokkaido z lekko pikantną, kwaśną pomidorówką wyszło fenomenalnie. Zupełnym przypadkiem dodałam mniej wody niż w oryginalnym przepisie co zintensyfikowało jej smak. Zostawiłam ją taką jaka wyszła, ale myślę, że po zmiksowaniu wyszłaby wspaniała zupa krem, smak dyni byłby lepiej wyeksponowany, a wstążki pięknie zaprezentowane.

Składniki
zupa
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy lub masła klarowanego
  • 0,5 kg pomidorów, cała puszka pomidorów lub ok. 400g passaty
  • 1 szklanka soczewicy czerwonej
  • 1/2 limonki lub 1/4 cytryny
  • 1/2 łyżeczki imbiru suszonego
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta chilli
  • sól
  • 4 szklanki wody

wstążki dyniowe

  • 1/4 dyni hokkaido (ok. 300 – 400g)
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy lub masła klarowanego
  • 3 – 4 łyżki wiórków kokosowych
  • sól

Wykonanie

  1. Jeżeli używacie pomidorów to należy sparzyć je i obrać ze skórki lub poddusić, a następnie zmiksować i przetrzeć przez sito (wtedy pozbędziemy się też pestek).
  2. Posiekaną cebulę poddusić na tłuszczu, dodać posiekany czosnek i przyprawy i jeszcze chwilę smażyć.
  3. Dodać wypłukaną soczewicę, pomidory lub passatę, sok z limonki lub cytryny oraz wodę.
  4. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować 20 – 30 minut.
  5. Obieraczką do warzyw pokroić dynię (razem ze skórką, chyba, że używamy innej dyni to wtedy skórkę trzeba obrać) na wstążki. Ja robiłam to szybko i wyszły różnej wielkości, ale nie miało to dla mnie znaczenia.
  6. Zmieszać oliwę lub inny tłuszcz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, szczyptą soli i curry, a następnie obtoczyć w tej mieszaninie nasze dyniowe wstążki. Dodać wiórki i podobnie wymieszać.
  7. Wrzucić dynię na rozgrzaną patelnię, Chwilę podsmażyć, zmniejszyć ogień i dusić do miękkości pod przykryciem, czyli ok. 20 minut. Całość trzeba kilka razy wymieszać na patelni i ewentualnie podlać odrobiną wody, żeby nie przywarło i nie przypaliło się. Możecie też upiec wstążki w 180stC, najlepiej w zamkniętym naczyniu (jeżeli nie macie przykrycia np. do foremki żaroodpornej to można zrobić takie z folii aluminiowej).
  8. Gotowe wstążki nałożyć na środek gotowej zupy. Smacznego.


2 thoughts on “ZUPA POMIDOROWO-SOCZEWICOWA Z DYNIOWYMI WSTĄŻKAMI”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *