WYTRAWNY TORT PIETRUSZKOWY Z KREMEM MARCHEWKOWYM

WYTRAWNY TORT PIETRUSZKOWY Z KREMEM MARCHEWKOWYM
Torcik jest idealny jako ciekawa, zimna przekąska na przyjęcie. Dobrze współgrałby z lekko musującym, białym winem. Ciasto pietruszkowe może stanowić też samodzielny posiłek np. jako zielony chlebek. Natomiast krem marchewkowy jest wyśmienitą i zdrową pastą do kanapek, placków lub naleśników. Autorką tych pięknych zdjęć jest Matka Aparatka, której dziękujemy za fantastyczne domowe spotkania i przyjęcia.

CIASTO Z NATKĄ PIETRUSZKI
 Składniki
  • 120g pestek dyni zmielonej na lepką masę
  • 120g nasion słonecznika zmielonego na lepka masę
  • 4 jaja
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • 2,5 łyżki octu jabłkowego
  • 60 ml posiekanej natki pietruszki (można użyć szpinaku, pokrzywy)
  • 30g mąki z tapioki lub mąki ziemniaczanej
  • 1/4 – 1/3 szklanki wody
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki soli

Wykonanie

  1. Oddzielić żółtka od białek.
  2. Włączyć piekarnik na 150stC.
  3. Żółtka, zmielone nasiona i pestki, miód, ocet, natkę, tapiokę i sodę zmiksować dodając wody do konsystencji, którą można bez problemu mieszać łyżką.
  4. Gdy piekarnik jest już nagrzany ubić białka z solą na sztywną pianę.
  5. Zmieszać delikatnie, ale dokładnie białka ze zmiksowaną masą i przełożyć do formy (jeżeli ma być to tort to do tortownicy oczywiście) wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Piec 45-50 minut. Przez pierwsze 40 minut nie otwierać piekarnika, żeby ciasto nie opadło.

KREM MARCHEWKOWY (PASTA MARCHEWKOWA)

Składniki 

Z tej ilości wychodzi dużo pasty, która wystarcza do tortu. Jeżeli robicie samą pastę to polecam zrobić połowę lub trzy razy mniejszą ilość. No chyba, że bardzo wam zasmakuje to wtedy można robić od razu więcej :).

  • 800g marchewki
  • 1 spora cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200g nerkowców namoczonych na min. 2h
  • 1,5 łyżki tahiny
  • ok. 50 ml oleju lnianego
  • ewentualnie sól i pieprz do smaku

Wykonanie

  1. Marchew pokroić na plastry, a cebulę przekroić na ćwiartki i upiec je razem w 180stC. Po 15 minutach pieczenia dołożyć czosnek w łupinach i piec kolejne 15 minut. Zostawić do ostygnięcia.
  2. Marchew, cebule, czosnek obrany z łupin, odsączone i przepłukane nerkowce, tahinę oraz olej zblendować na gładka masę. Jeżeli jest zbyt gęsta to dodać jeszcze trochę oleju. Można ewentualnie dosolić i dodać pieprzu wg własnego uznania.

Jeżeli robicie tort to wystudzone ciasto należy przekroić w poprzek na pół, przełożyć je kremem, a resztę nałożyć na wierzch oraz boki. Na wykończenie posypać tort uprażony,mi, a następnie lekko zmielonymi pestkami słonecznika.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *