PIECZONE BURACZKI

PIECZONE BURACZKI
Pieczone buraczki mogą być bazą do sałatki lub tarty. Upieczone w całości lub plastrach mogą stanowić wyśmienity dodatek do kanapki lub placka. Ja rozpoczęłam sezon pieczonych buraczków otaczając je grecką oliwą, mielonym sezamem i tymiankiem. Chyba coś miało z nich powstać, ale pierwszą połowę zjedliśmy na ciepło, a reszta stała się naszą przekąską. Trudno. Następnym razem się uda.

Składniki 
  • 1kg buraków
  • 1 łyżka oliwy, roztopionego masła klarowanego lub innego płynnego tłuszczu
  • 1 łyżeczka sezamu
  • 1 łyżeczka tymianku
  • szczypta soli

Wykonanie

  1. Buraki obrać i pokroić na małe kawałki, słupki, ćwiartki lub inne dowolne formy.
  2. Oliwę lub inny tłuszcz zmieszać ze zmielonym sezamem, zmielonym tymiankiem (ja zmieliłam jej razem) oraz solą, a następnie dodać tę mieszaninę do buraków i porządnie wymieszać, żeby każdy kawałek dobrze się obtoczył.
  3. Wyrzucić buraki na blache wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć folą aluminiową (tak, żeby nie stykała się z kawałkami) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180stC.
  4. Im większe kawałki tym więcej czasu potrzebują w piekarniku. Moje małe kawałki piekłam 45 minut, a po zdjęciu folii jeszcze dodatkowe 15 minut. Najlepiej sprawdzać ich miękkość i jak staną się w miarę miękkie to odsłonić je na zrumienienia. Etap z przykryciem folią można pominąć, ale wtedy buraczki bardziej się wysuszą.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *