PACHNĄCA TYMIANKIEM, KREMOWA ZUPA ZIEMNIACZANO-KALAREPOWA

PACHNĄCA TYMIANKIEM, KREMOWA ZUPA ZIEMNIACZANO-KALAREPOWA
Ponoć zjedzenie niewielkiej główki kalarepy pokrywa nasze całodzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Moja była dosyć duża, więc mam nadzieję, że wystarczyło tej witaminy dla całej rodziny. Sobotnie słońce wygnało nas na długi spacer, a po powrocie marzyliśmy o czymś krzepiącym. Czasu było mało a w brzuchach burczało, więc na szybko wyczarowałam taki pachnący krem. Udany spacer zwieńczony równie udanym, a do tego ekspresowym obiadem.
Składniki dla 3-4 osób
  • 400g obranych ziemniaków
  • 400g obranej kalarepy (duża główka)
  • 1,2 l wody
  • 1 – 2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki kozieradki mielonej
  • 2 listki lubczyku lub pół łyżeczki suszonego
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • sól
  • pieprz
jako ewentualne dodatki
  • makaron (u nas owsiane nitki), kulki z kaszy jaglanej, grzanki itp.
  • śmietana 18% lub w wersji wegańskiej i beznabiałowej zmiksowane razem z warzywami wymoczone nerkowce (ok. 50 – 80g).
Wykonanie
  1. Zagotuj wodę z kozieradką, lubczykiem, tymiankiem i szczyptą soli.
  2. Ziemniaki i kalarepę pokrój w kostkę. Wrzuć do garnka z gotującą się wodą.
  3. Po ok. 20 minutach, gdy warzywa będą miękkie dodaj imbir i zblenduj całość na krem.
  4. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  5. Podaj z ulubionymi dodatkami, u nas był to makaron owsiany. Można też wypić w kubku bez dodatków. Smacznego.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *