KECZUP ŚLIWKOWO-POMIDOROWY

KECZUP ŚLIWKOWO-POMIDOROWY
Pierwszy raz robiłam ten keczup w zeszłym roku i od razu informuję, że jedna porcja wystarczyła do lutego, a jedliśmy bardzo oszczędnie. W tym roku zrobiłam x3, czyli 30 słoików. Jest pyszny, dzięki śliwkom gęsty, a dzięki jabłkom kwaskowy. W sam raz słodki i lekko ostry. Wyrzuciłam z niego cukier, zmniejszyłam ilość octu i dodałam kurkumy, a oryginał pochodzi stąd.


Składniki na ok. 10-12 słoików dżemowych

  • 1,5 kg śliwek węgierek
  • 2 jabłka kwaskowe
  • 2 kg pomidorów gruntowych
  • 2 czerwone papryki
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 cebule
  • 8 suszonych moreli + 10 daktyli (bez daktyli będzie mniej słodki)
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego ziarnistego
  • 6 kulek jałowca
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 goździk
  • 2 listki laurowe
  • 1 łyżeczka gorczycy lub 2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka chili (lub więcej jak ma wyjść pikantny)
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 szklanki octu jabłkowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Wykonanie

  1. Pomidory pokroić na cząstki (3-4) i wrzucić do dużego garnka. Dodać pokrojone jabłka, papryki, cebule, czosnek i wypestkowane śliwki. Dodać też suszone owoce, sól, pieprz, jałowiec, ziele, goździk, liść laurowy i gorczycę (lub musztardę).
  2. Gotować mieszając co jakiś czas ok. 30 minut aż pomidory i śliwki puszczą sok. Zostawić pod przykryciem do ostygnięcia.
  3. Ostygnięta masę zmiksować blenderem, a następnie przetrzeć przez sito. Ja pozostałą po przetarciu pulpę resztkową miksuję drugi raz i jeszcze raz przecieram przez sito (same resztki).
  4. Zagotowujemy przetarty keczup, dodajemy ocet, chilli, kurkumę, cynamon i słodką paprykę.
  5. Rozlewamy do przygotowanych słoików.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *