SŁONECZNA ZUPA Z PIECZONYCH POMIDORÓW

SŁONECZNA ZUPA Z PIECZONYCH POMIDORÓW
 Żółte pomidory nadały naszej zwyczajnej pomidorówce nie tylko niezwyczajny kolor, ale też smak. Niby kwaskowość się zgadza, ale jednak nie jest to to samo. My spałaszowaliśmy ją z owsianym makaronem nitki, ale równie przyjemna będzie w wersjo solo, a także z kulkami jaglanymi. Do ugotowania tej zupy zainspirował mnie nie tylko słoneczny kolor pomidorów, ale także przepis odnaleziony niegdyś na blogu Am mniam.

Składniki na ok. 1300 ml zupy

 

  • 1kg żółtych pomidorów
  • 2 ząbki czosnu
  • 1 kwaskowe jabłko np. papierówka
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • masło klarowane lub oliwa do smażenia
  • sól
  • szczypta kurkumy
  • słodka lub wędzona papryka oraz listki bazylii do przybrania, ewentualnie świeżo zmielony pieprz

Wykonanie

  1. Piekarnik włączyć na 180stC.
  2. Pomidory pociąć na ćwiartki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posypać solą.
  3. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 45 minut.
  4. W garnku lekko podsmażyć na tłuszczu posiekany czosnek.
  5. Wrzucić do czosnku upieczone pomidory i zalać je bulionem. Dodać obrane i pokrojone na kawałki jabłko i zagotować.
  6. Dodać szczyptę kurkumy.
  7. Gdy jabłko zmięknie zmiksować zupę na gładko. Można ją przetrzeć, żeby wyeliminować skórki.
  8. Jeszcze raz zagotować i dosolić do smaku.
  9. Podać solo, z makaronem lub kulkami z kaszy jaglanej oraz posypaną szczyptą papryki i poszarpanymi kawałkami bazylii.

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *