NUGATOWO-CUKINIOWE CIASTO Z JABŁKAMI I „KARMELEM” ORZECHOWO-MIODOWYM

NUGATOWO-CUKINIOWE CIASTO Z JABŁKAMI I „KARMELEM” ORZECHOWO-MIODOWYM
Ten przepis na paleo ciasto cukiniowe z Whole lifestyle nutrition już od jakiegoś czasu gości w moim domu. Za każdym razem czegoś mi w nim brakowało. Próbowałam z różnymi orzechami, z większą i mniejszą ilością kakao i to wciąż było nie to. W końcu mnie olśniło i położyłam na nim jabłka, a żeby zrównoważyć ich kwaskowatość polałam całość miodowym „karmelem” z dodatkiem orzechów laskowych, które znajdują się też w cieście co spięło całość smaku. Domownicy zachwycenia, a ja tym bardziej. Ciasto dostało już nawet przydomek „ptasie mleczko” ze względu na swoją piankową strukturę. Smacznego.

Składniki na blaszkę ok. 30x18cm
  • 1 szklanka słonecznika łuskanego
  • 100g orzechów laskowych na ciasto + 40g na „karmel”
  • 1 łyżka karobu + 2 łyżki kakao lub 3 łyżki samego kakao/karobu
  • średnia cukinia ok. 800g-1000g
  • 3 jaja
  • 4 łyżki melasy trzcinowej lub innego słodziwa
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 6 + 2 małych jabłek (u mnie papierówki) lub więcej
  • 1 łyżeczka agar-agar
  • 50g masła klarowanego lub oleju kokosowego
  • 1/2 – 1 łyżki miodu (u mnie rzepakowy)

 Wykonanie

  1.  6 jabłek obrać ze skórki, pokroić w grube plastry i lekko poddusić do zmięknięcia z łyżką wody pod przykryciem. Odstawić do ostygnięcia.
  2. Cukinię obrać ze skórki, wyciąć środek z nasionami i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Teraz dodać sól, wymieszać i odstawić na ok. 20minut (tyle wystarczy na zrobienie ciasta).
  3. Włączyć piekarnik na 180st.C.
  4. Zmielić orzechy (100g) i słonecznik na lepką masę.
  5. Zmiksować masę orzechowo-słonecznikową, kakao i/lub karob, jaja, słodziwo i sodę na gładka masę. Jeżeli cukinia puściła już dużo soku to odcisnąć go ściskając miąższ w dłoniach i dodać do masy (miąższ, sok nie jest potrzebny). Dodać też ocet i wszystko porządnie wymieszać. Przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Podduszone jabłka wymieszać z agarem i nakładać kleksami na masę. Pozostałe, surowe jabłka obrać ze skórki, pokroić w plastry i porozrzucać równomiernie na cieście.
  7. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 40 minut.
  8. Po wyjęciu z piekarnika zostawić do ostygnięcia i zająć się „karmelem”.
  9. Rozpuścić w garnuszku na ogniu lub w kąpieli wodnej masło/olej z miodem. Nie podgrzewać bardziej niż jest to konieczne, żeby nie utracić cennych składników miodu.
  10. Dodać zmielone na lepką masę orzechy (40g) i dokładnie wymieszać.
  11. Wylać ciepły i dzięki temu płynny „karmel” na przestygnięte ciasto.
  12. Najlepiej zostawić do zastygnięcia „karmelu”, ale można też jeść na ciepło. Jednakże najlepsze jest następnego dnia z lodówki i tam też je przechowywać.

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *