FARINATA IDEALNA CZYLI BOSKI PLACEK Z CIECIERZYCY

Oryginalna farinata robiona jest z mąki z ciecierzycy, wody i oliwy z dodatkiem soli i najczęściej rozmarynu oraz czarnego pieprzu. Tradycyjnie piecze się go w Toskanii i Ligurii. Niestety mąka jest dosyć droga, a jeżeli trafimy na niską jakościowo partię to wypiek będzie bardzo nieudany. Na genialny i jakże oczywisty pomysł na pyszną, zawsze udaną i tańszą wersję tego niezwykłego placka wpadła moja znajoma z internetowej grupy gotujących inaczej czyli zdrowo. Wszyscy czytający ten post niech teraz wyślą duży uśmiech Marcie, która opracowała ten wspaniały przepis i w dodatku pozwoliła mi podzielić sie nim z Wami. Dodatki są dowolne. Ja prezentuję 4 kompozycje, które stały się wykwintnym otwarciem mojego dnia. Smacznego.
Składniki na 4 małe (14cm) lub jedną dużą (28cm) formę do tarty
- 200g suchej ciecierzycy
- ok. 300g wody
- 4 łyżki oliwy lub masła klarowanego + ew. do wysmarowania foremek
- 1 łyżeczka soli
Dodatki
opcja 1
- zioła prowansalskie lub mieszanka szałwii, bazylii, majeranku, tymianku, cząbru i ew. mięty
opcja 2
- czosnek niedźwiedzi
- kozieradka
- lekko podsmażona cebulka
opcja 3
- szałwia
- oliwki zielone lub czarne
- podsmażona cebulka
opcja 4
- suszone morele
- imbir
- cynamon
- kardamon
Wykonanie
- Namoczyć na noc ciecierzycę. Ja dodaję do moczenie 1 łyżeczkę sody, żeby mieć pewność, że ziarna dobrze zmiękną. Następnego dnia odcedzić i przepłukać ziarna, szczególnie jeżeli używaliście sody.
- Włączyć piekarnik na 180stC.
- Dodając porcjami wodę zmiksować ciecierzycę do konsystencji papki.
- Dodać oliwę lub rozpuszczone masło oraz sól i wymieszać.
- Dodać wybrane dodatki i porządnie wymieszać.
- Przelać masę do wysmarowanych lub wyłożonych papierem do pieczenia foremek.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30-40 minut.
- Zostawić do lekkiego przestudzenia, a potem zjeść solo lub z dowolnymi dodatkami.
- Na zimno smakuje także wybornie.
1 thought on “FARINATA IDEALNA CZYLI BOSKI PLACEK Z CIECIERZYCY”