CIECIERZYCA W MORELACH

CIECIERZYCA W MORELACH
Kolejny morelowy posiłek. Tym razem na obiad. Sos zrobiłam delikatny, ale fani oreintalnych przypraw mogą dodać większe ich porcje. Zaserwowałam to danie z pęczakiem, ale bezglutenowcy mogą oczywiście podać je z ryżem, najlepiej kleistym. W przyszłych, niemorelowych miesiącach można użyć suszonych na słońcu moreli.


Składniki dla 3 osób

  • 1 cebula
  • 2 – 4 ząbków czosnku
  • 1 łyżka tłuszczu do smażenia
  • 1/2 – 2 łyżeczki kuminu (lub kminku, który jest nieco inny niż kumin, ale w ostateczności może być)
  • 1 – 2 łyżeczki mielonych nasion kolendry
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta lub wiecej chilli
  • 300ml bulionu warzywnego
  • 2 średnie marchewki
  • 2 średnie korzenie pietruszki
  • 6 małych moreli lub 4-6 suszonych
  • 1 szklanka suchej ciecierzycy
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki do posypania na talerzu
  • ugotowana kasza lub ryż

Wykonanie

  1. Ciecierzyce trzeba dzień wcześniej namoczyć z 1 łyżeczką sody. Następnego dnia odsączyć z wody, przepłukać, zalać świeżą wodą i dodać kolejną łyżeczkę sody. Ugotować do miękkości tj. ok. 20-30 minut. Następnie odsączyć i przepłukać. Możecie też ugotować ciecierzycę wg własnego sposobu.
  2. W garnku, w którym można smażyć lub na dużej patelni z pokrywką (może być też zwykła, ale większa patelnia) podsmażyć posiekaną cebulę. Dodać przyprawy, pokrojone w kostkę warzywa, ciecierzycę, pokrojone morele, posiekany czosnek i chwilę smażyć ciągle mieszając. Wszystko ma się równomiernie obtoczyć w przyprawach.
  3. Zalać całość bulionem. Posolić. Jeżeli nie macie dużej patelni do duszenia ani garnka, w którym można smażyć to teraz możecie przerzucić wszystko to zwykłego garnka i tam wlać bulion. Dusimy potrawę do satysfakcjonującej miękkości marchewki i pietruszki. Na koniec spróbować i ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Jeżeli sos jest dla was za rzadki to można go jeszcze lekko odparować rozgniatając przy okazji kilka ziaren ciecierzycy co też dodatkowo go zagęści.
  4. Wyłożyć na kaszę lub ryż i posypać posiekaną natką.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *