WEGAŃSKI SOS „SEROWY”

Imitacje zawsze wzbudzają moją wątpliwość, ale też ciekawość. Nie wierzyłam trochę w moc tego przepisu od jennifer’s kitchen. Stwierdziłam jednak, że wypróbuję, bo jak okaże się „nie serowy” a po prostu smaczny i zdrowy to czemu nie. Wyszedł bardzo smaczny i… lekko serowy (?!?). Mój serożerny Mężczyzna nawet dał sie nabrać na tą serowość, czyli test został zaliczony dużym pozytywem. Moim zdaniem najbardziej wybija sie jednak cebula, ale nie zmienia to faktu, że jest bardzo dobry. Nie miałam silnego robota, więc sos wyszedł grudkowaty, ale bardzo mu to nie przeszkadza. Jest pyszny i na ciepło i na zimno, więc z powodzeniem może stać się zdrową i pyszną alternatywą sosu lub dipu serowego. Polecam bardzo gorąco.
Składniki
- 3 szklanki wody
- 1/3 szklanki nerkowców
- 1/2 szklanki surowej marchewki pokrojonej w plasterki (lub 3/8 szklanki utartej)
- pół średniej cebuli
- mały ząbek czosnku
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka tahini lub zmielonego sezamu
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek, miękkiego masła kokosowego lub masła klarowanego
- 3 łyżki mąki z tapioki (lub innej skrobi np. ziemniaczanej)
Wykonanie
- 1 szklankę wody, marchew, nerkowce, cebulę, czosnek, sól, sok z cytryny i tahini (lub sezam) zmielić wysokoobrotowym robotem kuchennym na gładką masę. Ja użyłam zwykłej żyrafy, więc masa wyszła nieco grudkowa, ale tak też może być.
- Dodać oliwę lub inny tłuszcz i jeszcze chwile blendować.
- Dodać mąkę z tapioki i blendować do dokładnego wymieszania.
- Dodać pozostałe 2 szklanki wody, wymieszać, wlać do średniego garnka i zagotować stale mieszając. Pogotować ok. 5 minut lub do pożądanej konsystencji i zdjąć z ognia. Podawać na ciepło lub na zimno.
To ci dopiero! Brzmi całkiem smacznie – trzeba wypróbować 😉
Napisz koniecznie jak wyszedł i czy smakował 🙂