KRAKERSY MIGDAŁOWO-LNIANE

KRAKERSY MIGDAŁOWO-LNIANE
Bardzo urzekły mnie te krakersy. Są lekkie, pyszne, zdrowe i szybkie w przygotowaniu, choć pieczenie trochę długo zajmuje. Oryginalny przepis, który nieco zmodyfikowałam, pochodzi z All day I dream about food. Ja od razu zrobiłam podwójną porcję, bo jak pierwszy raz je upiekłam to nie dotrwały do sesji :).

Składniki na 3 blachy
  • 2 szklanki mielonych migdałów (wolę mielić migdały na świeżo)
  • 1 szklanka zmielonego lnu złocistego (lub siemienia)
  • 2 łyżki skrobi (mąka z tapioki, ziemniaczana, kukurydziana)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1-2 łyżki melasy trzcinowej (lub innego słodziwa)
  • 2 jaja
  • 80g rozpuszczonego masła klarowanego lub oleju kokosowego

Wykonanie

  1. Rozpuść tłuszcz i pozostaw do wystudzenia.
  2. Migdały, len, skrobię, sypkie słodziwo (ja mam skrystalizowaną melasę) i sól wymieszaj dokładnie.
  3. Teraz dodaj jaja i ewentualnie płynne słodziwo (jeżeli takowego używasz np. syropu, miodu itp.), wymieszaj i dodaj przestudzony tłuszcz (nie może parzyć).
  4. Utnij do rozmiarów swojej kratki lub blachy papier do pieczenia, najlepiej od razu 4 arkusze. Na jeden wyłóż 1/3 masy, przykryj drugim i rozwałkuj bardzo cienko. Jeżeli rozwałkuje się nierówno i jednocześnie w innym miejscu coś powyłazi to odetnij to czego jest za dużo i zmoczoną w wodzie dłonią przyklep tam gdzie jest za mało. Tak samo, jeżeli przy ściąganiu wierzchniego papieru zrobi się dziura to wystarczy odklejony fragment zdrapać i mokra dłonią przyklepać.
  5. Tak samo postępujemy z 2 i 3 porcją masy.
  6. Na koniec tniemy delikatnie placek na kwadraty/prostokąty.
  7. Wkładamy blachy lub kratki do nagrzanego do 110stC piekarnika na 1h. Ja jak wkładam więcej niż jedną blachę to staram się w między czasie przekładać je tak, żeby wierzch i spód każdej wypiekł się tak samo, jest to szczególnie istotne jeżeli pieczemy na funkcji góra/dół.
  8. Po upłynięciu czasu na pieczenie wyłączamy piekarnik i zostawiamy krakersy jeszcze na ok. 30-40 minut w zamkniętym piekarniku. Potem otwieramy piekarnik i zostawiamy krakersy do wystygnięcia. Mniej więcej po kolejnej godzinie krakersy możemy zdjąć z papieru i połamać wzdłuż wcześniej wyznaczonych linii na kwadraty/prostokąty.
  9. Krakersy najlepiej przechowywać w metalowej puszce lub papierowej torebce.

Krakersy można też zrobić na słono np. z orzechami ziemnymi zamiast migdałów i ze szczyptą soli zamiast melasy.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *