CZEKOLADOWY NERNIK Z JAGODAMI NA SPODZIE CHAŁWOWYM

CZEKOLADOWY NERNIK Z JAGODAMI NA SPODZIE CHAŁWOWYM

Konia z rzędem temu kto znajdzie dobrą chałwę. W zasadzie ja nie spotkałam. Nawet grecka, droga chałwa jest z syropem glukozowym. Nie wspomnę już o tym, że praktycznie każda przemysłowo produkowana chałwa obcieka wręcz olejem (najczęściej słonecznikowym, rafinowanym), a przecież samo ziarno sezamu to w 50% właśnie olej. Zabrałam się do domowego wyrobu chałwy. Ale skoro już weszłam do kuchni to chałwa była zbyt małym wyzwaniem. Tak wyszedł nernik z jagodami. Intensywnie sezamowy spód, delikatna i kremowa masa czekoladowa, a w niej soczyste jagody. Kompozycja bardzo udana.

Składniki na 4 foremki do tarty o średnicy 14cm.
Spód chałwowy
  • 1 szklanka sezamu niełuskanego
  • ok. 5 łyżek miodu (lub innego słodziwa, może być syrop klonowy lub melasa trzcinowa czy karobowa)
  • 30g miękkiego masła kakaowego (lub innego tłuszczu)
  • 50g mielonych migdałów
  1. Sezam uprażyć na patelni, ale uważać, żeby go nie przypalić, bo zgorzknieje.
  2. Wsypać do wysokoobrotowego robota kuchennego, dodać migdały, miękkie masło i ok. 2 łyżek miodu.
  3. Mielić do uzyskania pożądanej chałwowej konsystencji (10-15 minut) z przerwami na obskrobanie ścianek.
  4. Miód (lub inne słodziwo) najlepiej dawać stopniowo i za każdym razem sprawdzać poziom słodkości.
  5. Gotową masą wykleić foremki.

Masa nernikowa

  • 100g moczonych przez minimum 2h nerkowców, odcedzonych i wypłukanych
  • 2/3 szklanki wody (można dać mleka np. migdałowego)
  • ok. 50g miodu (lub innego słodziwa, ilość dostosować do swoich wymagań słodkości)
  • 1 łyżeczka karobu + 2 łyżeczki kakao (lub sam karob albo samo kakao)
  • 50g miękkiego masła kakaowego (lub innego tłuszczu np. oleju kokosowego, masła klarowanego)
  • ok. 0,25l jagód
  1. Wszystko oprócz jagód zmielić na kremową masę w wysokoobrotowym robocie kuchennym.
  2. Zalać wyklejone masą chałwową foremki i posypać jagodami.
  3. Wstawić do lodówki do stężenia najlepiej na noc.
  4. Schłodzony smakuje wybornie.

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *