BROWNIE SŁONECZNIKOWE Z MALINAMI

BROWNIE SŁONECZNIKOWE Z MALINAMI
Bardzo lubimy to ciasto, bo jest kleiste i każdego dnia smakuje lepiej. Przepis zaczerpnęłam z the spunky coconut. Od razu zrobiłam 1,5 porcji i na mojej blasze wychodzi cienki placek, ale wydaje mi się, że grubszy byłby zbyt intensywny. Maliny to bardzo oczywisty dodatek owocowy, a stosunkowo niska temperatura i krótki czas pieczenia  spowodowały, że zachowały swój piękny wygląd. Ewentualnie ciasto można zrobić bez owoców i bez czekolady na wierzchu, też jest pycha.


Składniki na blachę 20x30cm

  • 1 szklanka wyłuskanych pestek słonecznika
  • 1/2 szklanki migdałów
  • 3 jaja
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka wyciągu ze stewii (można pominąć i dać nieco więcej słodziwa)
  • 1/2 szklanki melasy trczinowej (lub innego słodziwa)
  • 1/3 szklanki kakao lub karobu lub miksu jednego i drugiego (u mnie pół na pół)
  • maliny
  • 1 pasek czekolady gorzkiej (u mnie bezmleczna, 78% kakao)

Wykonanie

  1. Zmiel słonecznik i migdały na w miarę lepką masę.
  2. Zmiksuj wszystko, prócz malin i czekolady, na gładką masę.
  3. Wyłóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Ułóż maliny na wierzchu i posyp wiórami z czekolady (wystarczy zeskrobywać nożem).
  5. Piecz 25 minut w 160stC.
  6. Zostaw do wystygnięcia.

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *