ZIELONE PESTO

Oryginalne pesto to orzechy piniowe, bazylia, oliwa, czosnek i parmezan. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby podmienić te produkty.
Zamienniki:
- zamiast bazylii – dowolne zielsko np. natka pietruszki, pokrzywa a nawet ulubione kiełki
- zamiast oliwy z oliwek – ulubiony olej np. lniany, dyniowy
- zamiast orzechów piniowych – inne ulubione orzechy np. włoskie, nerkowce, migdały, laskowe lub pestki np. dyni, słonecznika, może to być też miks kilku rodzajów; orzechy i/lub nasiona można też wcześniej namoczyć
- zamiast parmezanu – nic (w wersji wege) albo inny ulubiony ser żółty, który jest pod ręką
- czosnek można pominąć lub dać kiszony jeżeli mamy wrażliwy żołądek lub nie lubimy czosnku
- można też dodać soku cytrynowego, soku z limonki, soku z kiszonki, a nawet szczaw
Składniki na pesto kiełkowe
- 1/2 szkl. pestek słonecznika
- 1/2 szkl. pestek dyni
- 40g startego twardego sera dojrzewającego
- 3 ząbki czosnku kiszonego (lub zwykłego, ale wtedy można dać mniej lub pominąć)
- 4 łyżki kwasu z ogórków kiszonych (lub 2 łyżki soku z cytryny)
- 40g oleju lnianego (lub innego tłoczonego na zimno o niezbyt dominującym smaku, może być też dyniowy)
- 70g kiełków lucerny (lub innych delikatnych w smaku np. z brokuła, słonecznika; można też dać silnych w smaku np. rzeżuchy, ale wtedy ich smak będzie bardzo dominujący i zagłuszy resztę składników)
- sól, pieprz
Wykonanie

- Pestki namoczyć na minimum 4h.
- Odcedzić, przepłukać i razem z resztą składników zblendować do pożądanej konsystencji.
- Doprawić do smaku.
Składniki na pesto z pokrzywy (wg Leśnego Zakątka)
- 2 garście pokrzyw (szczytowe liście)
- kilka listków mniszka
- sok z połowy limonki
- 100g oskórowanych i uprażonych orzechów laskowych
- olej zimnotłoczony (np. z pestek dyni) ok. 50-100ml
- 3 ząbki kiszonego czosnku (lub zwykłego, ale wtedy mniej)
- 50g twardego sera np. bursztyn
- sól, pieprz
Wykonanie
- Pokrzywy i liście mniszka umyć.
- Liście pokrzywy sparzyć.
- Zblendować wszystko do uzyskania pestowej masy.
- Można smarować chlebek, omlet, placuchy, dać do makaronu i co tylko dusza zapragnie.