PULPETY JAGLANE Z ADZUKI

Składniki na ok. 15 sztuk
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 6 połówek suszonych pomidorów
- 100g fasoli adzuki (moczona przez 12h)
- 10 oliwek (ulubionych, u mnie zielone)
- łyżeczka bazylii
- sól, pieprz
Wykonanie
- Kaszę jaglaną opłukać, przelać wrzątkiem i wrzucić na 1,3 szklanki wrzątku.
- Dodać pokrojone w paski suszone pomidory. Gotować 20 minut i zostawić pod przykryciem na dodatkowe 10 minut.
- W tym czasie gotować fasolę do miękkości przez 30-40 minut. Zostawić fasolę i kaszę do przestygnięcia (najlepiej ugotować je rano lub wieczór wcześniej).
- Wymieszać ręką fasolę, kaszę, pokrojone oliwki i przyprawy. Pougniatać do połączenia składników i uformować pulpeciki wielkości dorodnego orzecha włoskiego.
- Włożyć do gotowego sosu i podgrzewać całość przez 10-15 minut.
Składniki na sos
- puszka pomidorów całych lub w kawałkach
- 1 cebula
- 1-2 ząbki czosnku (zapomniałam dać)
- masło klarowane lub olej
- łyżeczka miodu
- sól, pieprz
Wykonanie
- Zeszklić na tłuszczu posiekaną cebulę.
- Dodać czosnek i po chwili pomidory oraz trochę soli (jeśli pomidory były całe to trzeba je pokroić).
- Dusić całość ok. 10 minut.
- Całość lekko zblendować, dodać miód i przyprawić.