PULPETY JAGLANE Z ADZUKI

PULPETY JAGLANE Z ADZUKI

Składniki na ok. 15 sztuk

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 6 połówek suszonych pomidorów
  • 100g fasoli adzuki (moczona przez 12h)
  • 10 oliwek (ulubionych, u mnie zielone)
  • łyżeczka bazylii
  • sól, pieprz
Wykonanie
  1. Kaszę jaglaną opłukać, przelać wrzątkiem i wrzucić na 1,3 szklanki wrzątku.
  2. Dodać pokrojone w paski suszone pomidory. Gotować 20 minut i zostawić pod przykryciem na dodatkowe 10 minut.
  3. W tym czasie gotować fasolę do miękkości przez 30-40 minut. Zostawić fasolę i kaszę do przestygnięcia (najlepiej ugotować je rano lub wieczór wcześniej).
  4. Wymieszać ręką fasolę, kaszę, pokrojone oliwki i przyprawy. Pougniatać do połączenia składników i uformować pulpeciki wielkości dorodnego orzecha włoskiego.
  5. Włożyć do gotowego sosu i podgrzewać całość przez 10-15 minut.
Składniki na sos
  • puszka pomidorów całych lub w kawałkach
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku (zapomniałam dać)
  • masło klarowane lub olej
  • łyżeczka miodu
  • sól, pieprz
Wykonanie
  1. Zeszklić na tłuszczu posiekaną cebulę.
  2. Dodać czosnek i po chwili pomidory oraz trochę soli (jeśli pomidory były całe to trzeba je pokroić).
  3. Dusić całość ok. 10 minut.
  4. Całość lekko zblendować, dodać miód i przyprawić.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *