PAPRYKA I CZARNA FASOLA Z MAKARONEM

Składniki na 2,5 porcji
- 100g ugotowanej czarnej fasoli
- 1 upieczona i oskórowana papryka czerwona
- 1/2 puszki całych pomidorów
- 2 łyżki szczypiorku
- 1 mały ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki bazylii
- 1 łyżeczka natki pietruszki
- masło klarowane lub inny tłuszcz do podsmażenia
- sól, pieprz
- 200g makaronu, u nas rurki jęczmienne
Wykonanie
- Paprykę, fasolę i pomidory lekko zmiksować.
- Podsmażyć przez 2-3 minuty szczypiorek, dodać rozgnieciony czosnek i jeszcze chwilkę smażyć.
- Dodać pastę fasolowo – paprykowo – pomidorową, zioła i chwilę podgrzać.
- Doprawić do smaku, wrzucić pietruszkę i wymieszać z ugotowanym makaronem