NALEŚNIKI Z KASZY GRYCZANEJ

NALEŚNIKI Z KASZY GRYCZANEJ
Przepis pochodzi z bardzo inspirującego bloga dieta Warzywno-Owocowa. Zamiast wody można dodać ulubione mleko roślinne. W wersji nie-wege można dodać jajo i ewentualnie mleko, a najlepiej jogurt lub kefir. Przetestowałam też moczenie gryki tylko 6h tj. od rana do obiadu i też dało radę. Bardzo polecam.

Składniki na 8-10 małych sztuk

  • 1/2 szkl. kaszy gryczanej namoczonej na co najmniej 12h
  • kefir ok. 1/3 – 1/2 szklanki (może być woda, mleko roślinne)
  • 1 jajo (tak naprawdę nie potrzeba ani jaja ani zamienników)
Wykonanie
  1. Grykę opłukać ze śluzu i zmiksować z kefirem i jajem (lub tylko z wodą).
  2. Kefir dodawać stopniowo w ilości umożliwiającej uzyskanie konsystencji śmietany.
  3. No i smażymy.

 

 



2 thoughts on “NALEŚNIKI Z KASZY GRYCZANEJ”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *