NALEŚNIKI Z KASZY GRYCZANEJ

Przepis pochodzi z bardzo inspirującego bloga dieta Warzywno-Owocowa. Zamiast wody można dodać ulubione mleko roślinne. W wersji nie-wege można dodać jajo i ewentualnie mleko, a najlepiej jogurt lub kefir. Przetestowałam też moczenie gryki tylko 6h tj. od rana do obiadu i też dało radę. Bardzo polecam.
Składniki na 8-10 małych sztuk
- 1/2 szkl. kaszy gryczanej namoczonej na co najmniej 12h
- kefir ok. 1/3 – 1/2 szklanki (może być woda, mleko roślinne)
- 1 jajo (tak naprawdę nie potrzeba ani jaja ani zamienników)
Wykonanie
- Grykę opłukać ze śluzu i zmiksować z kefirem i jajem (lub tylko z wodą).
- Kefir dodawać stopniowo w ilości umożliwiającej uzyskanie konsystencji śmietany.
- No i smażymy.
2 thoughts on “NALEŚNIKI Z KASZY GRYCZANEJ”