MARCHEWKOWY CHLEBEK NA ZAKWASIE

MARCHEWKOWY CHLEBEK NA ZAKWASIE

Składniki
  • 200g zaczynu z zakwasu gryczanego przygotowanego metodą 3 stopniową
  • 100g mąki migdałowej ze zmielonych migdałów
  • 200g mąki jaglanej ze zmielonej kaszy
  • 100g startego jabłka
  • 200g startej na drobnych oczkach marchwi
  • duża garść siekanych migdałów lub orzechów włoskich
  • 3 figi suszone ugotowane do miękkości i zblendowane
  • 1 jajo lub 2-3 łyżki siemienia lnianego zalanego wrzątkiem (na min. 4h)
  • 1/2 – 1 szkl. wody
  • 20-40g miękkiego masła klarowanego lub oleju kokosowego

Wykonanie

  1. Wszystkie składniki mieszamy do uzyskania gęstej papki.
  2. Zostawić w misce na 0,5h, a następnie przełożyć do natłuszczonej i wysypanej mąką jaglaną foremki o długości 30×10 cm.
  3. Zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 7h.
  4. Piec w temperaturze 200st.C przez ok. 45 minut.

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *