MARCHEWKOWY CHLEBEK NA ZAKWASIE

Składniki
- 200g zaczynu z zakwasu gryczanego przygotowanego metodą 3 stopniową
- 100g mąki migdałowej ze zmielonych migdałów
- 200g mąki jaglanej ze zmielonej kaszy
- 100g startego jabłka
- 200g startej na drobnych oczkach marchwi
- duża garść siekanych migdałów lub orzechów włoskich
- 3 figi suszone ugotowane do miękkości i zblendowane
- 1 jajo lub 2-3 łyżki siemienia lnianego zalanego wrzątkiem (na min. 4h)
- 1/2 – 1 szkl. wody
- 20-40g miękkiego masła klarowanego lub oleju kokosowego
Wykonanie
- Wszystkie składniki mieszamy do uzyskania gęstej papki.
- Zostawić w misce na 0,5h, a następnie przełożyć do natłuszczonej i wysypanej mąką jaglaną foremki o długości 30×10 cm.
- Zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 7h.
- Piec w temperaturze 200st.C przez ok. 45 minut.