MAKARON I MUNG

MAKARON I MUNG

Przepis oryginalny pochodzi z blogu Moniki Morozowskiej.

Składniki na 2 małe porcje
  • 1/2 szklanki rozgotowanej fasoli mung (lub nierozgotowanej zmiksowanej lekko z 2 łyżkami wody z gotowania)
  • 3 połówki suszonych pomidorów
  • 1 mała cebula
  • 1 średnia marchewka starta na drobnych oczkach
  • 1/2 łyżeczki masła klarowanego lub kokosowego
  • 1 ząbek czosnku
  • pieprz
  • pół łyżeczki startego świeżego imbiru lub szczypta suszonego
  • 1/4 łyżeczki tymianku
  • 100g ugotowanego makaronu np. bezglutenowego, u mnie owsiane razowe świderki
Wykonanie
  1. Podsmażyć posiekaną cebulę na roztopionym maśle.
  2. Dodać marchewkę oraz posiekany czosnek i smażyć jeszcze 2 minuty.
  3. Wrzucić fasolę z pokrojonymi w paski pomidorami.
  4. Dusić całość ok. 10 minut pod przykryciem, w międzyczasie dodać imbir oraz tymianek i ewentualnie podlać wodą.
  5. Na koniec posypać świeżo zmielonym pieprzem, ewentualnie dosolić i wymieszać z ugotowanym makaronem.

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *