MAKARON I MUNG

Przepis oryginalny pochodzi z blogu Moniki Morozowskiej.
Składniki na 2 małe porcje
- 1/2 szklanki rozgotowanej fasoli mung (lub nierozgotowanej zmiksowanej lekko z 2 łyżkami wody z gotowania)
- 3 połówki suszonych pomidorów
- 1 mała cebula
- 1 średnia marchewka starta na drobnych oczkach
- 1/2 łyżeczki masła klarowanego lub kokosowego
- 1 ząbek czosnku
- pieprz
- pół łyżeczki startego świeżego imbiru lub szczypta suszonego
- 1/4 łyżeczki tymianku
- 100g ugotowanego makaronu np. bezglutenowego, u mnie owsiane razowe świderki
Wykonanie
- Podsmażyć posiekaną cebulę na roztopionym maśle.
- Dodać marchewkę oraz posiekany czosnek i smażyć jeszcze 2 minuty.
- Wrzucić fasolę z pokrojonymi w paski pomidorami.
- Dusić całość ok. 10 minut pod przykryciem, w międzyczasie dodać imbir oraz tymianek i ewentualnie podlać wodą.
- Na koniec posypać świeżo zmielonym pieprzem, ewentualnie dosolić i wymieszać z ugotowanym makaronem.