JAGLANKA Z SOCZEWICĄ, POMIDORAMI I ORZECHAMI WŁOSKIMI

JAGLANKA Z SOCZEWICĄ, POMIDORAMI I ORZECHAMI WŁOSKIMI
Bardzo dobre mi to wyszło.

Składniki na dużą porcję albo 2 mniejsze

  • 1/3 szklanki kaszy jaglanej
  • 1/4 szklanki soczewicy czerwonej
  • 1,5 szklanki wody
  • pół puszki pomidorów, 1 duży świeży bez skórki lub 4 połówki szuszonych
  • garść orzechów włoskich (wyłuskanych)
  • 1/2-1 łyżeczka miodu (lub bez lub inne słodziwo)
  • ząbek czosnku
  • kilka kropel soku z cytryny

Wykonanie

  1. Kaszę jaglaną uprażyć na patelni i przelać odrobiną wrzątku.
  2. Soczewicę przepłukać.
  3. Obie wrzucić na 1,5 szklanki wrzątku. Dorzucić pomidora i posiekany czosnek.
  4. Gotować na wolnym ogniu przez ok. 20 minut.
  5. Po wyłączeniu gazu i lekkim przestygnięciu wrzucić miód i posiekane orzechy. Zostawić jeszcze na 5-10 minut.
  6. Wymieszać i nakładać na talerzyk.

 



1 thought on “JAGLANKA Z SOCZEWICĄ, POMIDORAMI I ORZECHAMI WŁOSKIMI”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *