CIACHO W STYLU MANGO

CIACHO W STYLU MANGO
 Przepis pochodzi z MindBodyGreen.

Składniki na ciasto
  • 50g komosy ryżowej + 70g kaszy jaglanej + 80g ryżu białego lub brązowego (można użyć dowolnej bezglutenowej mąki lub miksu mąk, w sumie ma być 200g)
  • 4 dojrzałe mango
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki kardamonu mielonego
  • 1 łyżka miodu i 1 łyżeczka wyciągu ze stewii (w przepisie jest 100g cukru)
  • 50 g oleju kokosowego (lub inny olej, może być masło klarowane)
  • wanilia lub ekstrakt waniliowy (ja użyłam łyżeczkę ekstraktu)
Posypka
  • lekko zmielone nerkowce – garść (ok. 30-40g)
Wykonanie
  1. Kaszę, komosę i ryż zmielić na mąkę.
  2. Dodać do nich proszek do pieczenia, sól i kardamon (ewentualnie inne sypkie słodziwo np. cukier, ksylitol), wymieszać.
  3. Mango obrać ze skórki, oddzielić miąższ od pestki. Zmiksować miąższ z olejem, wanilią, miodem i stewią (jeżeli używamy innego płynnego słodziwa to tu go dodajemy, jeżeli sypkiego to dodaliśmy już do mąki).
  4. Mieszamy mokre z suchym delikatnie, ale niezbyt długo. Wylewamy do foremki (u mnie 20x30cm) wyłożonej papierem lub wysmarowanej tłuszczem.
  5. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 45-50 minut w 180stC.
  6. Po wyciągnięciu czekamy 1-2h aż ciasto wystygnie i lekko odchylą się boki od brzegów formy.
  7. Teraz możemy posypać ciasto zmielonymi nerkowcami i pokroić.

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *