BEZGLUTENOWY CHLEBEK BANANOWY NA ZAKWASIE GRYCZANYM

BEZGLUTENOWY CHLEBEK BANANOWY NA ZAKWASIE GRYCZANYM

Składniki na formę 30x10cm

  • 200g zaczynu z zakwasu gryczanego przygotowanego metodą 3 stopniową
  • 100g mąki migdałowej ze zmielonych migdałów
  • 200g mąki ryżowej ze zmielonego ryżu brązowego
  • 300g maki jaglanej ze zmielonej kaszy
  • 2 dojrzałe banany
  • 1/2 szkl. suszonych moreli
  • 1 jajo (w wersji wege można dać 1,5łyżki siemienia zalanego 3łyżkami wrzątku)
  • 1/2 – 1 szkl. mleka roślinnego np. kokosowego
  • 20-40g miękkiego masła klarowanego lub oleju kokosowego
Wykonanie
  1. Wszystkie składniki mieszamy do uzyskania gęstej papki.
  2. Gdy ciasto jest za rzadkie dodać którejś z mąk, a gdy za gęste dodać mleka lub wody.
  3. Zostawić w misce na 0,5h, a następnie przełożyć do natłuszczonej i wysypanej mąką jaglaną foremki.
  4. Zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 5-7h.
  5. Piec w temperaturze 200st.C przez ok. 45 minut.
Chlebek wychodzi mało słodki, więc można dodać więcej suszonych owoców lub kolejnego banana. Zakwas gryczany jest bardziej kwaśny niż żytni i smak ten będzie mocno wyczuwalny.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *