BEZGLUTENOWY CHLEBEK BANANOWY NA ZAKWASIE GRYCZANYM

Składniki na formę 30x10cm
- 200g zaczynu z zakwasu gryczanego przygotowanego metodą 3 stopniową
- 100g mąki migdałowej ze zmielonych migdałów
- 200g mąki ryżowej ze zmielonego ryżu brązowego
- 300g maki jaglanej ze zmielonej kaszy
- 2 dojrzałe banany
- 1/2 szkl. suszonych moreli
- 1 jajo (w wersji wege można dać 1,5łyżki siemienia zalanego 3łyżkami wrzątku)
- 1/2 – 1 szkl. mleka roślinnego np. kokosowego
- 20-40g miękkiego masła klarowanego lub oleju kokosowego
Wykonanie
- Wszystkie składniki mieszamy do uzyskania gęstej papki.
- Gdy ciasto jest za rzadkie dodać którejś z mąk, a gdy za gęste dodać mleka lub wody.
- Zostawić w misce na 0,5h, a następnie przełożyć do natłuszczonej i wysypanej mąką jaglaną foremki.
- Zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 5-7h.
- Piec w temperaturze 200st.C przez ok. 45 minut.
Chlebek wychodzi mało słodki, więc można dodać więcej suszonych owoców lub kolejnego banana. Zakwas gryczany jest bardziej kwaśny niż żytni i smak ten będzie mocno wyczuwalny.